Studiebijeenkomst Adviseren voor (behoud van) een mooi platteland

Mogelijkheden bij dreigende verpaupering en leegstand


Datum en tijd
25 september 2018 14:30 tot 20:00
Locatie
Flynth Amersfoort, Maanlander Amersfoort
Termijn
20 september 2018 (de uiterste restitutiedatum)
Bijdrage
Leden € 185,- excl. BTW
Niet leden € 320,- excl. BTW
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
 
Dhr. ing. J.A.P.M. (John) van Haren RT
ING Bank N.V. (Roermond)
 
Dhr. ing. A.J. (Albert) Albers ab
Countus accountants + adviseurs (Zwolle)
 
Dhr. A. (Aalt) van de Kamp
Boschland Accountants & Adviseurs
De kaart wordt geladen…

Studiebijeenkomst
Adviseren voor (behoud van) een mooi platteland


Mogelijkheden bij dreigende verpaupering en leegstand

 

Op veel plaatsen in Nederland dreigt verpaupering van het platteland. Soms doordat een ondernemer aan het afbouwen is en niet meer alle opstallen in gebruik heeft, soms doordat de financiële druk op de onderneming onderhoud tot sluitpost heeft gemaakt. Vaak zijn zowel de boer als zijn omgeving niet blij met leegstand en achterstallig onderhoud. Her en der ontstaan daarom mogelijkheden om - samen met alle betrokkenen - achteruitgang te voorkomen en een mooi platteland te behouden en stimuleren.

Als adviseur en/of agrarisch makelaar is het goed om te weten wat er speelt rondom leegstand en verpaupering. Steeds meer gemeentes en provincies maken sloop van leegstaande agrarische panden makkelijker en betaalbaarder. In deze bijeenkomst een overzicht van alle aspecten van deze problematiek.
 

Boer en maatschappij

Burgers en lokale overheden zien graag een mooi platteland, met natuur- en recreatiewaarden. De boer wil zijn erf intact houden en zijn bedrijf financieel gezond. Welke mogelijkheden zijn er? Welke regelingen kun je de ondernemer aanraden? Wat levert het op in geld en verbeteringen op het bedrijf?

Jeroen Merkx van de gemeente Someren timmert als Projectmanager Buitengebied al jaren aan de weg. Hij laat zien welke belangen er allemaal spelen. De gemeente Someren geeft duidelijkheid aan alle betrokkenen, zodat boeren weten wat hun mogelijkheden zijn en burgers zien hoe hun belastingcenten bijdragen aan een mooi buitengebied, waar ook zij van kunnen genieten. Merkx geeft een algemene indruk van wat er speelt rond verpaupering en wat voor soort oplossingen denkbaar zijn.
 

Regelingen te over

Inmiddels zijn er - met name in de Zuidelijke provincies - vele regelingen ontstaan die vaak van gemeente tot gemeente verschillen en soms provinciaal van aard zijn. Maar er zijn ook landelijke regelingen (oude en nieuwe) die de strijd met leegstand en verpaupering van het platteland aangaan. Denk bijvoorbeeld aan sloopsubsidies. Henk Ullenbroeck van Aelmans Adviesgroep zet de mogelijkheden uiteen en geeft uitleg bij onder andere de VAB (Vrijkomende Agrarische Bebouwing in de vorm van vouchers), stoppersregelingen, sloopsubisidies, rood voor rood, ruimte voor ruimte en zelfs glas voor glas. Met een duidelijk overzicht van wat er allemaal mogelijk is, kan je vervolgens naar de omstandigheden van je eigen klant kijken om te zien of jullie hier aanspraak op kunnen maken.
 

Staldering

De provincie Noord Brabant heeft in juli 2017 een zogenaamde 'stalderingsregeling' in het leven geroepen. Bij uitbreiding van stalruimte is het nu verplicht om stalruimte elders te slopen en vrijkomende bebouwing te herbestemmen. Deze uitwisseling van stalmeters wordt aan de markt overgelaten.

Ruud Verkoijen (Goorts + Coppens advocaten) gaat in op de veelbesproken stalderingsregeling, van de basis tot aan de juridische details. Waar moet een boer allemaal aan voldoen om in aanmerking te komen voor staldering en waar dient zijn adviseur op te letten? Staldering wordt momenteel ook in Zuid-Limburg uitgerold. Andere provincies volgen nauwlettend de effecten, aangezien ook zij meer en meer met deze materie te maken krijgen.

Kansen creëren door verbinding te maken

Harm Arts van Aelmans Adviesgroep is nauw betrokken bij diverse projecten op het platteland. Hij brengt de partijen bij elkaar en zorgt voor een gezamenlijk gedragen visie. Hoe blijft het buitengebieden er voor alle partijen goed uitzien, terwijl het ook functioneel naar een hogere waarde wordt getild? Arts probeert het onmogelijke mogelijk te maken door inzet van zijn kennis van regelgeving, menselijk handelen en gunningsprocessen (bij financiële afwikkeling en taxaties). Zo kom je tot een nieuwe landinrichting waarbij iedereen op een positieve wijze naar de toekomst kijkt. Met verschillende cases van succesvolle pilots, waarbij kansen worden gecreëerd op plekken waar de partijen eerst alleen maar bedreigingen zagen, leert hij ons hoe ook wij een verbindende rol kunnen hebben in deze processen en ervoor kunnen zorgen dat het platteland er mooi bij blijft liggen. 

14:30 uur    Ontvangst
15:00 uur    Welkomstwoord door de dagvoorzitter
15:05 uur    Verpaupering van het platteland: maatschappelijk speelveld
                  door Jeroen Merkx (gemeente Someren)
15:50 uur    Diverse regelingen (VAB, stoppersregelingen, sloopsubsidies etc.)
                  door Henk Ullenbroeck (Aelmans Adviesgroep)
16:30 uur    Pauze
17:00 uur    Alles over Staldering door Ruud Verkoijen (Goorts + Coppens advocaten)
17:30 uur    Cases: met pilots en projecten naar gezamenlijke plattelandsvisie
                  door Harm Arts (Aelmans Adviesgroep)
18:15 uur    Vragen en ruimte voor discussie
18:30 uur   Afsluiting en buffet
20:00 uur   Einde