Farm walk en studiemiddag grasland en weidegang


Datum en tijd
21 mei 2024 13:30 tot 20:30
Locatie
Agro Innovatiecentrum De Marke, Roessinkweg 2 7255 PC Hengelo (Gld)
Termijn
20 mei 2024 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 225,- excl. BTW
Niet leden € 425,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Mevr. ing. M.E. (Marloes) ter Woerds Msc
Alfa Accountants en Adviseurs (Nijverdal)
 
Dhr. ing. J. Y. (Jan Yme) Visser RBc
Van Balen Boekhoudburo
 
Dhr. H.-W. (Hein-Willem) Leeraar ab
Hein-Willem Leeraar & partners
 
Mevr. ing. L. (Linda) Koersen
Alfa Accountants en Adviseurs (Zwolle)
 
Mevr. ing. E.A.M. (Esther) Weernink-Groniger ab
Countus accountants + adviseurs (Hardenberg)
 
Dhr. M.P.A. (Martijn) Stevens
Seedscope Insight B.V.
 
Dhr. ing. G.H. (Gert) Nieuwenhuis
Countus accountants + adviseurs (Groenlo)
 
Dhr. J.A.H.M. (Jan) Bloo ab BC
Bloo Bedrijfsadvies
 
Dhr. ing. I. (Igor ) Hoogakker
Countus accountants + adviseurs (Groenlo)
 
Dhr. ing. F.A.G. (Ferry) Wenneker ab RBc
Westerveld en Vossers accountants en adviseurs
De kaart wordt geladen…

Farm walk en studiemiddag (kruidenrijk) grasland en weidegang


Goed grasland staat aan de basis van elk melkveebedrijf. Zeker in de huidige tijd, is het beheer van grasland complex, heeft het weerslag op veel verschillende functies (ecosysteem services) en is bepalend voor het bedrijfsresultaat van de ondernemer. Naast de rol van grasland voor het melkveebedrijf speelt graslandbeheer ook steeds vaker een rol in maatschappij, de keten en bij de lokale overheden. Daarom moet je ook als bedrijfsadviseur goed op de hoogte zijn, wat er speelt op het gebied van grasland management. We gaan naar Agro Innovatiecentrum De Marke om ons door Zwier van der Vegte en Bert Philipsen bij te laten praten over de laatste ontwikkelingen op dit vlak. We horen over het "Nieuw Nederland Weiden" en krijgen het fijne te weten over klaver en/of kruidenrijk grasland. De keuzes in het grasland hangen natuurlijk direct samen met de bedrijfsopzet en hoe de weidegang wordt ingericht. Zeker is dat de rol van eigen ruwvoer en graslandbeheer steeds belangrijker worden. Hier zullen Kees-Jaap Hin van Stichting Weidegang ons leren om vanuit deze bril naar de toekomst te kijken.
 

Farmwalk

Het is juni en we gaan uit van een mooie dag om de wei in te gaan en kennis op te doen door te kijken, te meten en te leren. Na ontvangst maken we twee rondgangen over de percelen van De Marke. Bert Philipsen zal het naadje van de kous uitleggen over het Nieuw Nederlands Weiden, terwijl Zwier van de Vegte het verhaal zal houden over de proefvelden van kruidenrijk grasland. Beide Farmwalks duren ongeveer een uur en deelnemers zullen in twee groepen aan de slag gaan. Relatie met de kringloopwijzer, keuzes van grasland met enkel Engels raaigras of juist met klaver of kruiden erin, effecten op melkgift en de gezondheid van de koe, het komt allemaal voorbij. Natuurlijk gaat er een hoeveelheid gras (en klaver en kruiden) de kuil in en maken we uitstapjes op thema's als emissiearme ruwvoer en eiwit van eigen land. Ook worden het zomerstalvoeren en de grasland gebruikskalender aangetipt in de verhalen van Zwier en Bert. 
 

Belang van weidegang en eigen ruwvoer

Na de twee buitenexcursies, vervolgen we de studiemiddag binnen. De keuze van graslandbeheer hangt samen met de keuze of je je vee zoveel mogelijk op stal houdt of juist de wei in stuurt zo gauw het weer het toelaat. Deze mate van weidegang bepaalt ook of je mee kunt doen aan programma's van bijvoorbeeld zuivelverwerkers en of er extra verdiensten komen vanuit bijvoorbeeld een eco-regeling. Zo blijkt uit het Nieuw Nederlands Weiden dat melkveehouders snel meer vers gras om kunnen zetten naar melk, maar daarbij minder tijd hoeven te besteden aan het weiden. Kees-Jaap Hin (Stichting Weidegang) brengen ons op de hoogte van alles dat actueel is op gebied van weidegang en zij leggen ons ook uit hoe je als adviseur jezelf kunt ontplooien tot weidecoach. In de toekomst is dat wellicht de stap om je tot ruwvoercoach te kunnen doorontwikkelen.

Aan het einde van de dag, zijn jullie weer helemaal bij op alles rondom gras, grasland, beweiden en kuilen.


 

Disclaimer: de vab houdt zich het recht voor om activiteiten met te weinig deelnemers: 1. te verplaatsen in overleg met de sprekers/trainers/bijdrage leveraars; 2 te annuleren. uiteraard worden diegenen die zich wel hebben opgegeven hiervan op de hoogte gesteld op z'n laatste één week voor de datum waarop de activiteit plaats zou vinden.

 

Programma

13:30 uur  Ontvangst
14:00 uur  Farm walk 1: Nieuw Nederlands Weiden door Bert Philipsen (WUR)
15:15 uur  Farm walk 2: Proefveld Kruidenrijk grasland door Zwier van der Vegte (Agro Innovatiecentrum De Marke)
               of andersom
16:30 uur  Pauze
17:00 uur  Belang van weidegang en eigen ruwvoer door Kees-Jaap Hin (Stichting Weidegang)
18:00 uur  Ruimte voor vragen en discussie 
18:15 uur  Afsluiting en verplaatsing naar restaurant / klaarmaken van de barbecue
18:30 uur  Gezamenlijk diner
20:30 uur  Einde