Flash Update Omgevingswet


Datum en tijd
7 november 2023 15:00 tot 20:00
Locatie
Hoeve de Hooilanden, Slagsteeg 20 6721 NR Bennekom
Termijn
6 november 2023 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 190,- excl. BTW
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
3
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. ing. A.T. (Atze) Abma
Opstal Agrarisch Huisvestingsadvies
 
Dhr. ing. J.A.P.M. (John) van Haren RT
Taxatie & Adviesbureau Zuid Oost Nederland
 
Dhr. ing. J.A. (Koos) van Eck
Alfa Accountants en Adviseurs (IJsselstein)
 
Dhr. ing. R.A.M. (Rob) Heijs
Peeters Financieel Advies BV
Dhr. ing. H. (Hendrik) Waaijenberg
Hans Rietveld Agrarisch Advies BV
 
Dhr. ing. E.G.G. (Evert) Top
Midden Nederland Makelaars
 
Dhr. ing. P. (Patrick) Janssen
Flynth adviseurs & accountants (Venlo)
 
Dhr. ir. E.G.J. (Erik) Schuerink
Maalderink en Lutke Willink
 
 
 
Mevr. ir. I.M. (Isabel) Boschma-van der Star Msc
Flynth adviseurs en accountants (Schagen)
 
Dhr. ing. A.J. (Arjan) de Jong ab
Alfa Accountants en Adviseurs (IJsselstein)
 
Dhr. ing. H.M.M. (Harold) Vogels
AR Bedrijfsontwikkeling B.V.
 
Dhr. ing. Pot (Jolte) Pot
Factor.4.Change BV
Mevr. K. (Kristel) Weren
De Omgevingsadviseurs
Anonieme aanmelding
 
Dhr. J. (Jan) van der Linde Msc RBc
Bijlsma & Van der Linde Agro Advies (Blokzijl)
De kaart wordt geladen…

Flash! Update Omgevingswet


Al in 2019 stond er een nieuwe Omgevingswet gepland. Na diverse keren uitstel lijkt het erop dat die op 1 januari 2024 dan toch in werking treedt. Hoog tijd dus dat je je als adviseur over de laatste stand van zaken laat voorlichten en zo de kaders van de nieuwe wet inzichtelijk krijgt.

Wordt het straks eenvoudiger of juist niet, om een (bouw)project op te starten? Veel (lokale) overheden hebben hun RO-plannen al in de la klaarliggen en hetzelfde geldt vast voor andere grotere partijen. Hebben straks de kleinere partijen op het platteland, waaronder misschien jouw klanten, nog wel een kans om als agrariër te ondernemen? Zorg ervoor dat jij als agrarisch bedrijfsadviseur alle kennis up-to-date hebt, wanneer jij over de nieuwe Omgevingswet wordt bevraagd. Dit is je kans!
 

Eén nieuwe wet?

De nieuwe Omgevingswet verzamelt de vele wetten en honderden regelingen die met ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water van doen hebben. Doel van de overheid is om hiermee meer lokaal overzicht te creëren met beter beschikbare toegang van uitgangspunten, werkwijzen en eisen binnen een relatief flexibele set van wetten en regels voor alle lokale betrokken partijen. Dat kan dus een vooruitgang betekenen, maar ook dat één en ander nog ingewikkelder gaat worden als men niet met kennis van de nieuwe Omgevingswet bekend is.

Het ingezette idee is gebaseerd op een hele hoge mate van consensus, waarbij uiteraard optimale communicatie vereist is. Er verwacht dat er zo meer gedaan kan worden, ruimtelijke- of bouwprojecten sneller van start kunnen en procedures soepeler verlopen. Lokaal weet men tenslotte het beste wat kan en past. De Omgevingswet is ook behoorlijk anders, dus lijken we er ook van uit te kunnen gaan dat alle wetten en regels ook anders zijn. Dat kan kansen bieden, maar ook mogelijk tot conflicten leiden of bedreigingen veroorzaken.

Wat is het nieuwe juridische kader dat vanuit de Omgevingswet verwacht wordt en welk instrumentarium komt met deze nieuwe wet voor agrarisch bedrijfsadviseurs beschikbaar? Bastiaan Oudenaarden (Van Goud Advocaten) brengt de Omgevingswet voor ons in beeld, schetst de kaders ervan en brengt ons op de hoogte van de laatste stand van juridische zaken.
 

Aangepaste advisering

Terwijl je klant zich het liefst toelegt op het ploegen van zijn/haar akker of het melken/voeren van zijn/haar koeien, berust hij/zij in de gedachte dat jij hem alles kan vertellen over de Omgevingswet als dat aan de orde zou komen bij (bouw)plannen met de bedrijfsvoering. Tegenwoordig ontstaat helaas vaak het gevoel bij de boeren en tuinders in Nederland, maar ook bij zijn adviseur, dat nieuwe wetten en regels enkel bedreigingen vormen of toch op z'n minst een hoop papieren rompslomp.

Toch is het zo dat juist met een vooruitziende blik en het juiste gebruik van de Omgevingswet, dat er ook volop kansen zijn. Als adviseur moet jij daarom nu al weten wat de Omgevingswet voor de plannen van je klant straks betekent en er onmiddellijk mee aan de slag gaan. Voordat gemeentes, oprukkende industrieterreinen, een snelweg of vliegveld straks roet in het eten gooien. Barry Wopereis en Sjaak van Schaik (Van Westreenen adviseurs ruimtelijke ordening) geven aan de hand van een paar heldere voorbeelden weer welke rol bedrijfsadviseurs kunnen spelen om hun ondernemer op het juiste pad te helpen binnen de kaders van de Omgevingswet.

 

Flash!

Deze bijeenkomst is een zogenaamde Flash! bijeenkomst. Een Flash! is een relatief korte kennisbijeenkomst, waarbij we ingaan op een actueel thema. Een Flash! is bedoeld om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Je doet er kennis op en hebt de gelegenheid om vragen te stellen aan experts.

Disclaimer: de vab houdt zich het recht voor om activiteiten met te weinig deelnemers: 1. te verplaatsen in overleg met de sprekers/trainers/bijdrage leveraars; 2 te annuleren. uiteraard worden diegenen die zich wel hebben opgegeven hiervan op de hoogte gesteld op z'n laatste één week voor de datum waarop de activiteit plaats zou vinden.

 

Programma

15:00 uur  Ontvangst
15:30 uur  Opening door de dagvoorzitter
15:35 uur  Nieuwe wet, dus nieuwe regels door Bastiaan Oudenaarden (Van Goud Advocaten)
16:45 uur  Pauze
17:15 uur  Aangepaste advisering door Barry Wopereis en Sjaak van Schaik (Van Westreenen adviseurs ruimtelijke ordening)
18:00 uur  Vragen en mogelijkheid tot discussie
18:15 uur  Afsluiting met buffet
20:00 uur  Einde