Intervisie Veehouderij voor adviseurs


Datum en tijd
15 oktober 2015 14:30 tot 20:00
Locatie
vab, Maanlander 43 te Amersfoort,
Termijn
8 oktober 2015 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Kosteloos voor vab-leden*
Kosteloos voor niet-vab-leden
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. ing. A.H.M. (Tom) van de Wassenberg
De Raam Accountants en Adviseurs
 
Dhr. E.J.H. (Evert) Hekman Msc
Alfa Accountants en Adviseurs
De kaart wordt geladen…

Intervisie voor adviseurs in de veehouderij

Door: Werkgroep Dier

Zowel in de melkveehouderij als de varkenshouderij buitelen ontwikkelingen over elkaar heen. Aan tafel bij de ondernemer heb je als adviseur soms het gevoel dat je niet genoeg kunt doen. Tijd om op een gestructureerde manier met elkaar te praten over praktijkcases. Hoe pakken anderen het aan? Laat je motiveren en inspireren!

Wat is intervisie?
Intervisie is een professionele uitwisseling tussen medewerkers die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied. Het doel is de deskundigheid van de betrokkenen te bevorderen en de kwaliteit van het werk te verbeteren. Daarbij is de professionele ontwikkeling van de deelnemers een onderdeel. Een intervisiegroep biedt hiervoor een veilige omgeving en kent geen hiërarchie. De onderwerpen kunnen o.a. zijn: het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, professionele ervaringen, belemmerende gevoelens - overtuigingen, organisatie veranderingen en de ontwikkelingvragen eromheen. Tijdens deze intervisie richten we ons vooral op de wisselwerking tussen ondernemer en adviseur.

Intervisie kun je op verschillende manieren structureren. Eén methode is de STAR-methode. Daarbij brengt een deelnemer een onderwerp of situatie in die persoonlijk en actueel is. De anderen bevragen hem of haar ter verduidelijking (wie - wat - waar - waarom), maar zonder meningen, veroordelingen of adviezen. Pas aan het einde van de sessie geeft ieder een advies en kan de inbrenger van de casus daar op reageren. Iedereen moet dus de aandacht er bij houden en moeite nemen vragen te formuleren alleen ter verduidelijking. Dat is zeer verhelderend, zorgt er voor dat iedereen in de groep iets leert en levert een frisse benadering op van de casus.

Tijdens deze bijeenkomst beginnen we plenair met een korte uitleg. Daarna gaan we uiteen in een groepje melkveehouderij en een groepje varkenshouderij. De groepjes staan uiteraard onder begeleiding van senior adviseurs met ervaring in intervisie.

De groepjes zijn klein zodat iedereen een bijdrage kan leveren. De groepjes worden begeleid door Truke Zeinstra en Paulien Boverhof. Beiden hebben uitgebreid ervaring in het begeleiden van intervisie groepen.

Turbulent en onzeker
Veehouders zitten middenin allerlei veranderingen in beleid en regelgeving. Ook is de markt volatiel en de toekomst onzeker. Als adviseur kun je best op een rijtje zetten wat er moet gebeuren, waar knelpunten en mogelijkheden liggen en waar de ondernemer op moet letten. Maar de toekomst is onzeker en er speelt heel veel. Als adviseur sta je voor veel vragen:

  • Hoe pak je een gesprek aan?
  • Hoe ga je om met alle onzekerheden waar je zelf ook niet uit bent?
  • Hoe kom je erachter wat de veehouder echt wil?
  • Hoe zorg je ervoor dat het gesprek voldoende oplevert voor jullie allebei?
  • Wat adviseer je jouw ondernemer?
  • Hoe help je hem of haar écht verder?

Onderwerpen
Deelnemers kunnen zelf de onderwerpen of vragen aandragen, zodat we actueel en scherp werken. Onderwerpen kunnen per mail worden aangedragen bij paul@vabnet.nl.

Lees het artikel in V-Focus
Henk ten Have schreef een mooi artikel over intervisie en wat het precies inhoudt in de V-Focus van augustus 2015. Ook Truke Zeinstra komt in het artikel aan het woord. Lees het hele artikel hier.
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: