Masterclass Risicomanagement binnen een familiebedrijf
Door: Werkgroep Strategie
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 280,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.

Tijden veranderen, maar familiebedrijven blijven bestaan. En dat is maar goed ook! Familiebedrijven vormen de motor van onze economie en zijn een belangrijke schakel in onze maatschappij. Traditioneel zijn binnen de agrarische sector veel familiebedrijven, maar die staan in deze snel veranderende wereld zwaar onder druk.
De complexiteit van het boerenbedrijf neemt hand over hand toe. Vaak is gekozen voor schaalvergroting met alle gevolgen van dien voor de bedrijfsorganisatie en de familiebanden. Hoe kan je als adviseur families helpen om alle veranderingen te managen? Hoe ondersteun je bij het nemen van weloverwogen beslissingen in een complexe wereld vol risico's? Tijd voor een Masterclass over risicomanagement voor familiebedrijven!
Risico's voor het familiebedrijf
Lange tijd veranderde er weinig voor een agrarisch familiebedrijf. Van vader op zoon doorliep het bedrijf de eeuwen. Maar dat is allemaal veranderd. Financiering, wetgeving, maatschappelijke druk... Er komt van alles op het familiebedrijf af. Waar moeten ze rekening mee houden? Hoe kun jij als adviseur hen op het juiste spoor begeleiden of zetten?
Keynote: familiebedrijven onder druk
Een boer moet steeds meer kunnen. De organisatie van zijn bedrijf moet geprofessionaliseerd en grotere bedrijven krijgen te maken met mensen van buiten de familie. Agrarisch ondernemers worden omgeven door een keur aan adviseurs en dat is maar goed ook. Traditioneel zoekt een boer ook sparringpartners en managementassistentie binnen zijn eigen familie. Zo schuurt het moderne agrarische bedrijf steeds vaker tegen de grenzen van zijn interne capaciteit en ligt de keuze om door te groeien naar een grotere organisatievorm vaak voor de hand. Welke risico's brengt dat met zich mee? Zijn er voorbeelden waarva we wat kunnen leren?
Maria Dorresteijn (Risicare) neemt ons mee aan de hand in de ontwikkelingen van het familiebedrijf. Ze laat zien hoe met name risicomanagement in de familiebedrijven in de agrarische sector kan worden verbeterd en hoe men dit dan het beste aanpakt. Natuurlijk vanuit de vraag: "hoe begeleid je als adviseur jouw boerenfamilie naar de toekomst?"
Na de keynote volgen twee workshoprondes.
Je kunt kiezen tussen drie workshops:
- Workshop 1: Continuïteit familiebedrijf bij noodsituaties
Door: Frank Hollaar (Flynth Adviseurs & Accountants)
Uit onderzoek blijkt dat familiebedrijven - ook die in de agrarische sector - bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, stoppen met werken of echtscheiding erg kwetsbaar zijn. Ruim 40 procent van de familiebedrijven moet voordat de ondernemer 60 is, gedwongen stoppen om een van deze redenen. In de laatste 10 jaar heeft een derde van de familiebedrijven met een noodsituatie te maken gehad. Wat doe je dan als adviseur? Lees voor meer achtergronden het artikel uit Bloembollenvisie.
- Workshop 2: Juridische aspecten en risico's van een familiebedrijf
Door: Myrna van Wijk en Eveline Blomjous (RWV advocaten)
Over bedrijfsopvolging en erfrecht. Wat gebeurt er wanneer er geen testament is opgemaakt en hoe voorkom je de verscheuring van een bedrijf? Ook het huwelijksvermogensrecht en de risico’s daarbij, met op de achtergrond uiteraard het voortbestaan van het bedrijf als er in het huwelijk iets niet goed gaat. Praktische zaken gebracht op een interactieve manier.
- Workshop 3: Geld drijft families uit elkaar
Door: Peter van Genderen (Genderen Mediation & Coaching)
In de agrarische sector is de bedrijfsovername een gevoelig moment. Omwille van een belegde boterham voor de opvolger moet het bedrijf meestal overgedragen worden voor een veel lagere waarde dan de vrije verkeerswaarde. Dat wordt door de andere gezinsleden niet altijd begrepen en kan aanleiding geven tot spanningen en conflicten. Bovendien, hoe zit dat met bedrijven die als pensioenvoorziening worden overgedragen? Hoe dit soort situaties te voorkomen?
Lees voor meer informatie het blog op Agrimediation.
Programma
14:30 uur Ontvangst
14:55 uur Opening door dagvoorzitter Anton Koops
15:00 uur Risicomanagement binnen een familiebedrijf
16:15 uur Pauze
16:45 uur Eerste ronde workshops
18:00 uur Tweede ronde workshops
19:15 uur Sluiting en avondeten
20:30 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: