Paddenstoelenteelt: Innovatief en kansrijk


Datum en tijd
13 april 2017 14:30 tot 20:00
Locatie
CNC Grondstoffen, Driekronenstraat 6 6596 MA Milsbeek
Termijn
12 april 2017 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 125,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
3
Toegankelijkheid
Deze activiteit is alleen voor vab-leden toegankelijk
 
Dhr. H.A.J.M. (Henny) van Gurp
ZLTO
Dhr. R.J.P. (Ron) Duijf
Rabobank Horst Venray
 
Dhr. ir. J.G.J. (Jack) Beerkens RB
accon avm adviseurs en accountants (Zaltbommel)
Dhr. E. (Erik) Pullen
Rabobank Bommelerwaard, afdeling Bedrijven (kostenplaats 3743710)
 
Dhr. ir. R. (René) Boots
ABAB Agro Advies (Helmond)
Mevr. A. (Anne) Rottink
CNC Holding
Dhr. G. (Gerard) Sikes
Introducee Peter van der Werf: champignonkweker en lid van de vakgroep van CNC
 
Dhr. ing. G.E.J.M. (Guido) Nabben
Aelmans Adviesgroep
Dhr. H.J.P.A. (Erik) Bovée
Rabobank Peel, Maas en Leudal
De kaart wordt geladen…

Vab Special! Paddenstoelen

De paddenstoelenteelt vernieuwt en verandert. De markt voor paddenstoelen zit in de lift, zowel in Nederland als Europa groeit de vraag. Dit komt onder meer doordat paddenstoelen goede vleesvervangers zijn. Voor jou als bedrijfsadviseur kan het daarom een goed idee zijn om de actualiteiten eens door te nemen en alles over deze kansrijke sector te weten te komen. Diversificatie, herbestemmen van vrijkomende bebouwing of eenvoudigweg de wil om boer te blijven, kunnen maar zo aanleiding zijn om paddenstoelen te gaan telen.

Een vab Special is een intensieve bijeenkomst, die gericht is op een specialistische groep bedrijfsadviseurs, die hun kennis breed willen inzetten ten gunste van hun klanten en zoeken naar nieuwe kansen en innovatieve ideeën. Inspirerende sprekers leveren diepgang en enthousiaste bijdragen.

Deze bijeenkomst begint met een excursie bij de innovatieve nieuwbouw van CNC Grondstoffen (champignonsubstraten). Hierna horen we over een succesvolle, circulaire manier van oesterzwammenteelt. Tenslotte worden we up-to-date gebracht over de marktkansen en economische mogelijkheden van deze dynamische sector.

Excursie CNC Grondstoffen

CNC Grondstoffen werkt in Milsbeek aan een nieuw gebouw met een doordacht concept. De lokale fabriek verbetert de kwaliteit van de doorgroeide compost en bespaart transportkosten door zelfvoorzienend worden. Dit levert grote milieuwinst op én aanzienlijk minder vrachtverkeer in de omgeving. Indoor Verse Compost (IVC) vormt de grondstof voor doorgroeide compost, waarop champignons worden geteeld. De nieuwbouw zal in september 2017 in gebruik genomen worden, maar wij nemen nu alvast een kijkje. Omwonenden zijn direct betrokken geweest bij het project, waarbij het composteren binnen tunnels en het gebruiken van ammoniak-wassers en bio-bedden  milieubescherming opleveren en geuroverlast minimaliseren. We krijgen tijdens de excursie uitgebreid tekst en uitleg van Jan Jansen (CNC Grondstoffen). Hij zal ook ingaan op mogelijke vragen. Tijdens de rondleiding kunnen allerlei vragen worden afgevuurd op Jan.

Innovatieve oesterzwammenteelt

Een succesverhaal is het doordachte en innovatieve telen van oesterzwammen, zoals GRO (Green Recycled Organics) in Amsterdam het heeft aangepakt. GRO maakt handig gebruik van een grote afvalstroom en heeft haar productie op recycling gebaseerd. Het concept is zó succesvol dat er momenteel alweer een flink opschaling nodig is om aan de groeiende vraag te voldoen. Koffiedik vormt de basis van de teelt - en koffie wordt veel gedronken in Nederland. Met het inzamelen bij restaurants wordt de grondstof voor de teelt gewonnen en dezelfde restaurants ontvangen oesterzwammen ervoor terug. Leonel van der Steen van GRO (Green Recycled Organics) vertelt over dit succesverhaal, waarbij we ook in de gelegenheid komen om van het succes te proeven.

Paddenstoelen en de toekomst

De hoeveelheid paddenstoelen die we met z'n allen eten stijgt. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en zelfs wereldwijd. Concurrentie is er echter ook en met handelsboycotten, zoals die van Rusland staat de Nederlandse productie onder druk. De hoge kwaliteit, die de Nederlandse teler biedt, zorgt echter ook voor kansen. Dave Marcus (sectormanager Rabobank) geeft een verhelderend overzicht van de nationale en internationale marktontwikkelingen in de paddenstoelenteelt.

Programma

14:30 uur Ontvangst
15:00 uur Omklede en start excursie
16:15 uur Pauze
16:45 uur Innovatieve oesterzwammenteelt door Leonel van der Steen (GRO Green Recycled Organics)
17:10 uur Marktontwikkelingen paddenstoelen door Dave Marcus (Rabobank)
18:00 uur Vragen
18:15 uur Afsluiting en een bijzonder buffet
20:00 uur Einde

Downloads