Studiereis Midwest USA (geannuleerd)


Datum en tijd
19 september 2015 tot
Locatie
Chicago en Midwest Verenigde Staten,
Termijn
19 augustus 2015 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Kosteloos voor vab-leden
Kosteloos voor niet-vab-leden
PE-punten
16
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk

Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.

De kaart wordt geladen…

Studiereis Midwest Verenigde Staten van Amerika

9-daagse rondreis door de landbouwstaten Illionois, Iowa en Wisconsin

Door: werkgroep Buitenland

Intensieve agrarische reis die start en eindigt in Chicago, de poort naar de Midwest van de Verenigde Staten. Tijdens deze rondreis per touringcar onder leiding van een lokale gids bezoeken we zeer uiteenlopende agrarische bedrijven, bijzondere locaties en toeristische bezienswaardigheden in de landbouwstaten Illinois, Iowa en Wisconsin.

Dag 1
's Morgens komen we samen op Schiphol en checken we in voor de vlucht naar Chicago O'Hare. Bij aankomst worden we verwelkomd door onze (Engelstalige) lokale gids. Aansluitend naar het hotel in Chicago en diner.

Dag 2
Welcome to America! We trappen af met een stadsrondrit door Chicago (de Chicago rivier, Buckingham fontein, Michigan meer, Millenium parken uitzicht vanaf het Chicago Skydeck). In de middag wacht ons een eerste kennismaking met de agrarische activiteiten in de regio (programma onderdeel nog in opzet). Overnachting in Chicago.

 

Dag 3
Naar Maple Park (Illinois): akkerbouw- en recreatie bedrijf van de familie Kuipers met appels, pompoenen (Halloween) en kerstbomen (93 ha). Door naar Waterman (Illinois), alwaar een bezoek aan de kalkoenenfokkerij (Thanksgiving) van Howard Kauffman en een akkerbouwbedrijf met non GMO maïs en sojabonen, dat werkt volgens de nieuwste methodes en een eigen opslag van gewassen heeft. Overnachting in Bettendorf.

 

Dag 4
Bezoek aan het Mississippi River Center in Moline (Illinois) waar we alles te weten komen over de belangrijkste levensader (water, drainage, transport) van centraal Amerika. Verder naar Donahue (Iowa) om een groot gemengd bedrijf te zien met 300 ha maïs, 1.700 ha soja (top 20 USA), 260 Jersey-melkkoeien met gem. 36 liter per dag (top 7 USA), 10.000 varkens en 60 stuks Angus-runderen. Na de lunch naar Stockton (Iowa), waar we een modern gemengd bedrijf met 810 ha maïs en soja, 2.500 stuks vleesvee en biogasinstallatie bezoeken. Overnachting in Bettendorf.

BiogasInstall

Dag 5
Na het ontbijt rijden we naar Mineral Point (Wisconsin). We gaan naar een veehouderij met Angus runderen, die volgens de modernste DNA technologie werken (alle eigenschappen van het kalf zijn al voor de geboorte bekend). Vervolgens in Monroe (Wisconsin) een bezoek aan een coöperatieve kaasfabriek (producent van o.a. verschillende nieuwe, prijswinnende kaassoorten). Dan verder naar Evansville voor de bezichtiging van een groot, modern melkveebedrijf met 2.900 koeien en 2.000 ha akkerland. Overnachting in Madison.

 

Dag 6
In Hancock gaan we naar het akkerbouw onderzoeksstation van Wisconsin, waar proefvelden met o.a. aardappelen, maïs, soja, wortel en komkommers zijn. Dan door naar Plainfield voor een coöperatie die service en diensten verleend aan de aangesloten boeren. Next stop in Plover waar een 2.830 ha groot aardappelproducerend familiebedrijf bezocht wordt met eigen verpakkingsfaciliteiten en transportdiensten voor volledige controle van groei tot afzet. Overnachting in Madison.

 

Dag 7
Uitgebreide bezichtiging van de Wisconsin State Capitol in Madison, waar we ontvangen worden door vertegenwoordigers van de Wisconsin State Department of Agriculture. We zien hier een presentatie over de agrarische sector, met aandacht voor statistische gegevens en de regelgeving voor import en export.
Vervolgens naar Watertown om een melkveebedrijf te zien et 1.500 stuks vee, waaronder 850 melkkoeien, die 3 x daags (24/7) gemolken worden door 24 medewerkers. De melk gaat naar een lokale kaasfabriek. Afscheidsdiner in een bijzonder restaurant in Milwaukee, de grootste stad van Wisconsin. Overnachting in Milwaukee.

 

Dag 8
Terug naar Chicago voor een vrij invulbare morgen. Na de lunch naar de luchthaven en retourvlucht naar Amsterdam, waar in de loop van de ochtend van 27 september de studiereis naar Amerika zijn einde vindt.

Alle bedrijfsbezoeken bieden mogelijkheden om de bedrijfsleiding vragen te stellen, in discussie te gaan over de Amerikaanse wijze van werken, strategische beslissingen en gekozen ontwikkelingen te laten belichten. Zoveel mogelijk zullen ook de bedrijfsadviseurs van deze bedrijven bij het bezoek van de vab aanwezig zijn om meer achtergronden en toelichtingen te geven. Hoewel intensief, geeft het programma mogelijkheden om de studiereis tot een ware ontdekking te maken over hoe in Amerika de landbouwsector is geworden wat hij is: de belangrijkste ter wereld.


De reis is inclusief:

 • vlucht Amsterdam Schiphol - Chicago O'Hare
 • overnachting in goede middenklasse hotels o.b.v. twee persoonskamers
 • vervoer per touringcar
 • volpension (ontbijt, lunch en diner)
 • alle excursies, zoals in programma omschreven
 • Engelstalige lokale gids met agrarische achtergrond en kennis
 • luchthavenbelasting, veiligheidsheffing, weg- en toeristenbelasting
 • elektronisch visum (ESTA) - (het paspoort dient de gehele reisperiode geldig te zijn).

De reis is exclusief:

 • vervoer naar en van Amsterdam Schiphol
 • reis-, bagage-, en ongevallenverzekering (werelddekking!), annuleringsverzekering *
 • uitgaven van persoonlijke aard (consumpties, fooien, telefoonkosten etc.)
 • kosten voortvloeiende uit extreme valutawijzigingen
 • fooi voor buschauffeur en de gids.

* = houd rekening bij het afsluiten van een annuleringsverzekering dat deze binnen één week na ontvangst van de bevestiging van het doorgaan van de reis dient te zijn afgesloten met voldoende dekking.

Reissom:
vab leden                          EUR 2.850,=
niet vab leden                   EUR 3.250,=
toeslag één persoonskamer EUR   550,=

Data
Deze reis vindt plaats van zaterdag 19 t/m zondag 27 september 2015.

Deze reis wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met Agro Reizen.
Aanmelden graag voor 1 juni as. waarop een go!/no go! beslissing op basis van aantal deelnemers zal volgen.