Vaardigheidstraining De adviseur centraal


Datum en tijd
20 juni 2023 12:00 tot 20:00
Locatie
Peer! Seats2Meet , Maanlander 14A 3824 MP Amersfoort
Termijn
19 juni 2023 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 320,- excl. BTW
Niet leden € 550,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
5
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Mevr. E. (Erika) Bredewold-Ehlers MB RB
Alfa Accountants en Adviseurs (Zwolle)
 
Dhr. A.L.M. (Twan) Teurlings
Total Pigfarmers Management
 
 
Dhr. ing. H. (Herald) Aalderink MAB ab
Alfa Accountants en Adviseurs (Hoogeveen)
 
Dhr. ing. F.A.G. (Ferry) Wenneker RBc ab
Westerveld en Vossers accountants en adviseurs
De kaart wordt geladen…

Vaardigheidstraining De adviseur centraal


We herkennen vast dat we vaak automatisch luisteren en adviseren met de argumenten die onszelf vertrouwd zijn. Maar wat je je eigenlijk vooraf moet je afvragen is of de klant daar wel goed mee wordt geholpen. Door echt goed te luisteren, door als het ware jezelf uit te zetten, gaat het je lukken om de vraag achter de vraag helder te formuleren. Je helpt daarmee de klant stukken beter en je bouwt een oprechte relatie op, want met die vraag, begint het juiste pad voor jullie beiden. In deze ééndagstraining gaan we dit doorgronden en leren hoe we hiermee vertrouwd geraken.
 

Adviseur, deskundige of coach?

Om je klant goed te adviseren moet je weten wat de klantvraag exact is en wat er nu echt van jou als adviseur verwacht wordt. De agrarische klant kan vragen hebben over bijvoorbeeld innovatie en marktoriëntatie, maar misschien juist persoonlijker over bevordering van zijn ondernemerschap. Als je de essentie van de vraag boven tafel krijgt, zoek je samen naar een passend antwoord en geef je invulling aan je rol in deze zakelijke relatie. Ben je adviseur, deskundige of coach?

Hoe doe je dat? Welke vragen stel je en hoe luister je zo goed mogelijk zodat je kan samenvatten wat de ondernemer echt bezig houdt? Hoe bouw je een goed adviesgesprek op? In deze training gaan we aan de slag met een focus op de professionele ontwikkeling van jou als
persoon, als adviseur. De kern is dat je jezelf beter begrijpt als agrarisch adviseur: Waarom doe je wat je doet? Goed communiceren gaat over jezelf goed kennen en eerlijk durven zijn.

We nodigen je uit tot zelfreflectie, waarbij mogelijk onderstaande vragen langskomen:

 • ken ik mezelf?
 • hoe luister ik?
 • hoe maak ik eigenlijk contact?
 • wat doe ik als de ander me tegenstaat? 
 • hoe ga ik om met storingen tijdens een gesprek?
 • heb ik mijn eigen motivatie wel goed scherp?
   

Ken jezelf! Stel de adviseur centraal

De onderwerpen die in deze training aan de orde komen vergroten je zelfkennis en vaardigheden als adviseur. We gaan in op de verschillende aspecten van communicatie en hoe je situaties met de bijbehorende vraagstukken kunt analyseren. Dit vraagt inzicht in je eigen handelen, achtergronden en motieven en echte reflectie op je gevoelens tijdens je handelen. In deze training werken we met verschillende methodieken.  
Onderwerpen zijn:

 • je valkuilen en sterktes
 • luisteren, inleven en spiegelen
 • grenzen stellen
 • overdracht en tegenoverdracht
 • interventies
 • reflecteren op hoog niveau.

Na de training

 • heb je meer inzicht in jezelf
 • kan je de klant(-vraag) beter doorgronden, beter adviseren en benoem je je rol
 • heb je meer zelfvertrouwen en vooral plezier in je advieswerk.
   

Opzet van de training

In de training staat jouw ontwikkelingsvraag centraal. Jij geeft zelf aan wat jij verder wilt ontwikkelen in communiceren. Wat je deze dag leert kun je direct de volgende dag in de praktijk toepassen. Je kent jezelf beter en weet hoe je je valkuilen kunt vermijden. Het zal je zeker ook veel plezier geven.
Wij willen jouw leervraag op het gebied van communicatie van tevoren uiterlijk op 14 september 2022 ontvangen. Dit mag op een manier, die jij fijn vindt: een filmpje, een analyse van een casus, een brief aan jezelf etc.  
Geef hierin aan wat jouw niveau van communiceren is op een schaal van 1 tot 5. Motiveer vooral waarom jij jezelf dit cijfer geeft voor communiceren.
 


 
Adviseur, coach en trainers

Deze training wordt gegeven door Paulien Boverhof. Naast haar adviseurswerk is zij coach voor agrarische ondernemers en zijn of haar gezinsleden (en ook voor mensen die geen verbinding hebben met de agrarische wereld). Ze is aangesloten bij de NOBCO, de beroepsvereniging voor coaches. Ze is gecertificeerd lid van de vab, waar zij als actief lid door menig ander lid bekend is. Voor het BAS register is ze gecertificeerd voor A1, E1 en E3.

Paulien werkt samen met Ria Markvoort. Ria groeide als boerendochter op in Twente. Na de tuinbouwschool heeft ze zich ontwikkeld tot tuintherapeut, trainer/coach en HBO-docent en organisatieadviseur. O.a. werkzaam voor Aeres Hogeschool Dronten om jonge boeren te helpen bij hun persoonlijke professionele ontwikkeling en ze verzorgt het moduul communicatie bedrijfsopvolging agrarische familiebedrijven. Ze is ook actief als businessdeveloper Agrifood (CleantechRegio) en ontwikkelt het Boerenprogramma voor Herenboeren NL.

Programma

De dag begint met grondig kennis te maken om een veilige sfeer te creëren waar kwetsbaarheid mogelijk is. Dit is een basisvoorwaarde om verder te komen als individu en groep. Je ervaart ter plekke het effect van relatieopbouw, die ook prima inzetbaar zal zijn bij de klant, waardoor je na deze training meteen in de praktijk er je voordeel uit kunt halen.

Ontvangst om 12:00 uur met een eenvoudige lunch op een inspiratievolle locatie. 
Programma 13.00 tot 18.00 uur (met onderbrekingen voor koffie, thee, fris en versnapering).
Traditiegetrouw ronden we af met een gezamenlijk eten om onderlinge relaties te verstevigen en te netwerken.