Excursies Duurzaam Verdienvermogen in de plantaardige sector
Niet leden € 375,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.
Excursies Duurzaam Verdienvermogen in de plantaardige sector
Geaccrediteerde PE-punten aangevraagd: 1 PE-punt A2 Gezonde bodem, water en teeltsystemen, 1 PE-punt A5 Natuurinclusieve landbouw en 2 PE-punten E4 Duurzaam verdienvermogen
Ben je benieuwd hoe je als adviseur ondernemers kunt helpen om de toekomst duurzaam te omarmen? Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een overstap naar (biologische) teelt en welke rol jij hierin kunt spelen? Tijdens deze twee inspirerende excursies krijg je praktische inzichten en waardevolle tips van ondernemers die deze stap al gezet hebben. Laat je inspireren door hun ervaringen in hun combinatie van duurzame teelten en afgewogen verdienmodellen en ontdek hoe jij met jouw advies een bijdrage kunt leveren aan een toekomstbestendig bedrijf van jouw klanten!
Doel
Het hoofddoel van deze studiemiddag is om te ontdekken hoe twee verschillende bedrijven hun toekomst invullen, wat biologisch telen als aanvulling betekent en waarin hun bedrijfsvoering verschilt van traditionele werkwijzen. Er wordt specifiek gekeken naar hun drijfveren, toekomstperspectief en het belang van de korte keten voor beide ondernemers.
Bezoeken vinden plaats bij Kwekerij Op ’t Hof in de Bommelerwaard, een biologische snijbloemenkwekerij met duurzame teeltmethoden en bij landbouwbedrijf Straver in Almkerk, een familiebedrijf met zowel biologische als gangbare akkerbouw- en groentegewassen, dat onder andere levert aan HAK. De excursie begint met ontvangst, gevolgd door een rondleiding en toelichting op biologische teelt bij Op ’t Hof.
Na een pauze verplaatsen deelnemers zich naar Landbouwbedrijf Straver voor het tweede blok met rondleiding en gesprek over duurzaam verdienvermogen, certificering en bedrijfsmodellen. Dit is een familiebedrijf dat zich richt op het telen en vermarkten van zowel gangbare als biologische akkerbouw- en groentegewassen.
Leerdoelen van de excursies
- De rol van adviseurs in het ondersteunen van ondernemers bij de overstap naar (biologische) teelt en het duurzaam inrichten van het bedrijf.
- Inzicht verkrijgen in de drijfveren en toekomstvisies van ondernemers die kiezen voor een biologische of gemengde bedrijfsvoering.
- Verschillen begrijpen tussen biologische en gangbare teeltsystemen, met aandacht voor duurzame teeltmethoden en bedrijfsmodellen.
- Het belang van de korte keten en certificering ontdekken voor het toekomstbestendig maken van agrarische bedrijven.
- Praktijkervaring opdoen door bedrijfsbezoeken en leren van concrete voorbeelden uit de sector.
Programma
13:30 uur Ontvangst op Kwekerij Op 't Hof
14:00 uur Presentatie met aansluitend een rondleiding
Deze biologische snijbloemenkwekerij, gecertificeerd door SKAL, wordt met passie gerund door Geert, Angelique en Willem. Het bedrijf begon in 1996 met één hectare zomerbloemen en is inmiddels uitgegroeid tot een moderne kwekerij van 14 hectare met een breed assortiment aan zomerbloemen, vaste planten en snijheesters. De producten worden geleverd via Royal Flora Holland en Plantion in Ede. Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering: met een elektrische schoffelmachine, biologisch afbreekbare folie en een zelfontwikkelde compoststrooier wordt gewerkt aan een gezonde, vruchtbare bodem. De kwekerij streeft naar biologisch en economisch rendabele teelt, waarbij natuurgetrouw produceren en zorg voor de aarde centraal staan.
15:45 uur Verplaatsing naar en ontvangst bij landbouwbedrijf Straver
16:15 uur Rondleiding gevolgd door presentatie
Landbouwbedrijf Straver is een familiebedrijf dat zich richt op het telen en vermarkten van zowel gangbare als biologische akkerbouw- en groentegewassen. Hun bedrijf is gevestigd in Almkerk en de gronden die zij betelen liggen voornamelijk in “Het Land van Heusden en Altena”. Bij Wim & Co koopt u diverse producten van hun eigen teelt. Op het landbouwbedrijf verbouwen zij met veel passie en zorg diverse gewassen, waarvan zij een deel via hun winkel verkopen. Aardappelen en uien koopt u bij hen een jaarrond. Daarnaast verkopen zij in een groot deel van het jaar diverse seizoensgroenten, zoals rode bieten, wortelen, knolselderij en rode kool via HAK.
18:00 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: