Najaarsseminar De Eiwit Transitie


Datum en tijd
27 november 2025 13:30 tot 21:00
Locatie
Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer, Strandboulevard 3 3882 RN Putten
Termijn
26 november 2025 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 195,- excl. BTW
Niet leden € 295,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. ing. J.M.L.C. (Hans) de Bie
aaff Accountants en Advies B.V. (voorheen Alfa Wageningen)
 
Dhr. (Sjoerd) Roelofs
DLV Rundvee Advies BV (Deventer)
 
H. Dirksen
Dirksen Management Support BV
 
Dhr. ing. H. (Henk) Blauw
Countus accountants + adviseurs (Assen)
 
Dhr. ing. A.T. (Atze) Abma
Opstal Agrarisch Huisvestingsadvies
 
Dhr. ing. S.J.H. (Bas) van Hout
aaff Groep B.V. (voorheen ABAB - Uden)
De kaart wordt geladen…

Najaarsseminar De Eiwit Transitie


De eiwit transitie, een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, heeft aanzienlijke gevolgen voor agrarische adviseurs. Ze krijgen te maken met nieuwe teeltmogelijkheden, andere verdienmodellen, en een toenemende vraag naar expertise op het gebied van plantaardige eiwitproductie. De eiwittransitie vraagt om een actieve rol van agrarische adviseurs in het begeleiden van deze transitie, het stimuleren van innovatie en het creëren van een duurzamere landbouwsector. Hoewel dus de impact in de agrarische sector groot zal zijn, reikt de eiwittransitie ver buiten de het rijk van boeren, tuinders, erfbetreders en dus ook de adviseurs! De eiwit transitie is al volop gaande, zo blijkt ook uit de vele initiatieven die wij in de break out sessies brengen, maar niet voordat we eerst plenair hier een basis voor leggen.
 

Keynote en reflecties

Dagvoorzitter ... ... en VAB voorzitter Frank Pisters openen het seminar en stellen onze keynote voor. Tessa Avermaete (Run & Harvest, verbonden aan KU Leuven en expert voor de Europese Commissie) neemt ons mee in de eiwit transitie. Wat gebeurt er in de wereld, waardoor verandering in ons eiwit gebruik essentieel is geworden en hoe verhoudt dat zich met de al grote andere veranderingen die ook in de agrarische sector gaande zijn? Als Tessa haar verhaal afsluit, vragen we reflectie hierop vanuit de praktijk, waarvoor we Michiel Meindertsma (DLV Advies) en Erna van der Wal (BO Akkerbouw) hebben uitgenodigd. Zij reflecteren vanuit ieders sectorale kennis, veehouderij en akkerbouw, op de eiwit transitie. Natuurlijk hopen we volop op interactie met deelnemers in de zaal, die worden uitgenodigd ook hun reactie te geven.
 

Break-out sessies


Sessie 1: Van BeanDeal tot BeanMeal - deels bevestigd
De kip of het ei, wat kwam nu eerst? Beginnen boeren plantaardige eiwit gewassen te verbouwen of moet er eerst markt voor zijn met verwerking van die gewassen en consumenten die dol zijn op bonen (en zo). BeanDeal en BeanMeal werken hierin nauw samen om de eiwittransitie aan te zwengelen. Anna van den Bijl (Eiwitboeren) en Marianne Karstens (Green Proteine Alliance). Zo introduceert Beanmeal met Eatertainment de Bean Routine. Door regelmatig peulvruchten op het menu te zetten, draag je bij aan jouw eigen gezondheid én aan een beter milieu. Peulvruchten al gezonde, eenvoudige en smakelijke vervanger zijn voor vlees in jouw dagelijkse maaltijden. De Eiwitboeren gaan vervolgens aan de slag om de BeanDeal in te vullen.
 

Sessie 2: Noten boordevol eiwit - bevestigd
Agroforestry geniet groeiend interesse. Noten spelen daarin een rol, maar juist noten hebben ook een belangrijke plek in de eiwit transitie. Hiermee vergroot de agrarisch ondernemer dus enerzijds de Nederlandse notenproductie, spreidt met verbrede productie zijn bedrijfsrisico, draagt bij aan biodiversiteit en realiseren van een duurzamere voedselvoorziening en de daarmee samenhangende gezondheid van ons land.  Herman Janssen (De Zandse Notengaard) heeft na decennialang experimenteren en produceren van diverse soorten noten een enorme ervaring opgebouwd, wat er allemaal mogelijk is met deze boomvrucht.
 

Sessie 3: Those Vegan Cowboys - deels bevestigd
Jaap Korteweg of Nico Koffeman presenteert Margaret, de roestvrijstalen koe. Kaas gemaakt zonder koe, dus onder laboratorium omstandigheden. Hypermoderne technologie maken de weg vrij naar een geheel andere benadering van dierlijke eiwit vervangers. Beemster, Leerdammer, Gouda en straks Labo-kaas. Proef jij het verschil?
 

Sessie 4: Meer gezondheid per hectare - bevestigd
Fascinating werkt aan de boerderijen van de toekomst, waarin alles draait om een gezonde bodem, hoogwaardige en voedingsrijke gewassen, een duurzaam en circulair landbouwsysteem én een goed verdienmodel voor boeren. Om dit allemaal waar te maken, werkt Fascinating aan vier transitie opgaven. Nieuwsgierig welke? In deze break out sessie doet Tjeerd Jongsma (ISPT) uitgebreid het verhaal over hoe Fascinating dit samen met ketenpartijen en akkerbouwers aanpakt.


Sessie 5: Eiwit transitie door voedingsrichtlijnen - deels bevestigd
Stephan Peters (NZO, de Nederlandse Zuivelorganisatie) heeft een grote feitenkennis op LCA's, een belangrijke manier van onderzoek. Deze levens-cyclus-analyses zijn essentieel bij het bepalen van voedingsrichtlijnen. Ze geven inzicht in de milieu-impact van voedselproductie. Door de gehele levensloop van een product te analyseren, van grondstofwinning tot afvalverwerking, kunnen LCA's helpen bij het identificeren van milieukritieke schakels en het ontwikkelen van duurzamere voedingspatronen. Meten is weten en met de verworven informatie kan de consument op een waarheidsgetrouwe manier leren over wat gezond voor hem/haar is. Een wetenschappelijke break out sessie voor adviseurs die willen bijdragen aan een gezonde(re) maatschappij om zodoende hun klanten te ondersteunen.
 

Sessie 6: Nieuwe eiwit bronnen voor 't vee - deels bevestigd
Op de FutureFarm van Eric Back is de eiwit transitie op een unieke wijze verweven in zijn veehouderij. In Lutten (bij Hardenberg produceert hij duurzaam vlees van stierkalveren in twee Roundhouse stallen en met de teelt van eendenkroos als veevoer is het pionieren op gebied van circulaire landbouw. Met deze bron van hoogwaardig eiwit, lokaal en oer-Hollands, is Eric zijn tijd ver vooruit.
 

Sessie 7: Insecten als bron van eiwit - nog onbevestigd
Insecten zijn een efficiënte bron van eiwitten met een hoog eiwitgehalte en een relatief kleine ecologische voetafdruk. Ze kunnen op een flink duurzamere manier worden gekweekt dan traditionele veehouderij, wat op meerdere wijzen kan bijdragen aan een meer milieuvriendelijke eiwitproductie. Bijvoorbeeld als grondstof van humane voeding, wat nog in de kinderschoenen staat, maar ook als goede voeding voor (pluim)vee als vervanging van geïmporteerde plantaardige eiwitten. Marian Peters van NGN-foods legt uit welke belangrijke plek insectenteelt inneemt in de Nederlandse agrarische sector en vertelt over de nieuwste ontwikkelingen.



Algemene Ledenvergadering VAB 2025

Let op! De ALV van de VAB vindt plaats voorafgaand aan het najaarsseminar (van 10:30 tot 12:30 uur). Ben jij een betrokken lid en wil jij alles weten over hoe de vereniging reilt en zeilt, schrijf je dan hiervoor in op deze aparte activiteiten webpagina.

Programma

Let op! De ALV van de VAB vindt plaats voorafgaand aan het najaarsseminar (van 10:30 tot 12:30 uur). Ben jij een betrokken lid en wil jij alles weten over hoe de vereniging reilt en zeilt, schrijf je dan hiervoor in op deze aparte activiteiten webpagina.

13:30 uur  Ontvangst
14:00 uur  Openingswoord voorzitter VAB en dagvoorzitter ... ...
14:10 uur  De Eiwit Transitie door Tessa Avermaete (Run & Harvest, verbonden aan KU Leuven en expert aan de EU)
15:00 uur  Reflecties door gastsprekers Michiel Meindertsma (DLV Advies) en Erna van der Wal (BO Akkerbouw) en interactie met de zaal
15:30 uur  Pauze
16:00 uur  Eerste ronde break-out-sessies
17:00 uur  Korte pauze
17:15 uur  Tweede ronde break-out-sessies
18:15 uur  Geen plenaire afsluiting, overgang naar buffet
21:00 uur  Einde