vab opleiding LEAN management in agro | Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs

vab opleiding LEAN management in agro


Datum en tijd
6 februari 2020 14:00 tot 20:30
Locatie
vab kantoor , Maanlander 43 3824 MN Amersfoort
Termijn
31 december 2019 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden € 2.750,- excl. BTW
Niet leden € 3.500,- excl. BTW
PE-punten
30
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. ing. A.A. (Ariean) Westeneng ab
Alfa Accountants en Adviseurs (Dodewaard)
Dhr. ing. T. (Theo) Middelveld
trippel aaa (Emmen)
De kaart wordt geladen…

vab opleiding

LEAN management voor agrarisch bedrijfsadviseurs


De vab presenteert samen met het lectoraat LEAN van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) de eerste (en enige) opleiding LEAN management voor agrarische bedrijfsadviseurs.

Lean production, beter bekend als LEAN, is een managementfilosofie in het vakgebied van operationeel management, die erop gericht is om maximale waarde voor de klant te realiseren met zo min mogelijk verspilling. Hierdoor gaan de operationele kosten omlaag, wat in het algemeen leidt tot een verbetering van het bedrijfsresultaat. De principes van LEAN management richt zich op kwaliteitsplanning, -verbetering en -beheersing. Zaken waar de bedrijfsadviseur mede grote invloed op heeft en dus de agrariër van dienst kan zijn. Vanaf de jaren negentig wordt lean in veel productiebedrijven toegepast, maar in de agrarische sector staat LEAN nog in de kinderschoenen. Daar gaat de vab opleiding LEAN management voor agrarisch adviseurs verandering in te brengen.

Zeer belangrijk in deze opleiding is het volgende:

  • Het is een must dat je de opleiding doet aan de hand van een eigen project, bijvoorbeeld bij een bedrijf. Hierbij is het het beste dat je in een klein verbeterteam werkt, dus mobiliseer je klant, collega's of een andere groep. Een klant zou daarbij het mooiste zijn, want zo leer je direct verder in je eigen praktijk!
  • Het is een actieve opleiding met verschillende praktisch implementeerbare werkvormen. We staan regelmatig stil bij de eigen projecten.
  • Van het zelf voor de klas staan, leer je vaak het meest. Daarom zal je ook gevraagd worden om af en toe zelf als docent op te treden.

 

Opbouw opleiding LEAN management in agrarisch advies


Dag 1. Intro en probleemstelling (donderdag 6 februari 2020)

Na een kennismaking met de andere studenten, start het LEAN met het goed leren definiëren van een probleem. In de praktijk blijkt dit vaak veel lastiger dan de meesten denken. We leren daarom op deze eerste lesdag wat een probleem is en hoe we die het beste kunnen definiëren. Middels het spelen van een LEAN game doorgronden we de vijf belangrijkste LEAN principes en gaan we in op het A3 denken.


Dag 2: Vastleggen van de huidige situatie (donderdag 13 februari 2020)

Om beter te begrijpen wat de oorzaken van het probleem zijn willen we het proces met al haar knelpunten vastleggen. In de tweede opleidingsdag leren we wat een proces exact is en hoe we deze dienen vast te leggen. We maken daarvoor ook een keuze welk proces we vastleggen en we gaan aan de slag met een voortgangsbord voor onze eigen projecten. Daarnaast behandelen we een aantal LEAN wetten.
 

Dag 3: De oorzakenanalyse (donderdag 12 maart 2020)

Vaak zien we dat, als we de huidige situatie vastgelegd hebben, er allerlei knelpunten voorbijkomen. Meestal zijn dit weliswaar oorzaken, maar nog niet de kernoorzaken van het probleem. We leren om, met behulp van de vijf LEAN principes, de kernoorzaken van het probleem te vinden en om goed gerichte keuzes te maken aan welke kernoorzaken verder gewerkt moet worden.
 

Dag 4: Vastleggen van de toekomstige situatie I (donderdag 26 maart 2020)

Nu de belangrijkste kernoorzaken gevonden zijn, kunnen hiervoor passende maatregelen bedacht worden. In deze les behandelen we de principes die je helpen bij het bedenken van zulke maatregelen. Verder is er de set van standaard maatregelen, die we voorbij laten komen.
 

Dag 5: Vastleggen van de toekomstige situatie II (donderdag 9 april 2020)

Het mooiste van de LEAN filosofie is het principe dat de medewerker van de werkvloer de tegenmaatregel mag bedenken. Het is gebleken dat dat het meest krachtige is in de praktijk, maar hoe doe je dit? In deze les leren we hoe je tot de maatregelen komt en hoe je deze kunt verwerken in een nieuw proces, waarin betrokkenen direct betrokken geraken.
 

Dag 6: Implementeren en continu verbeteren/borging (donderdag 23 april 2020)

Nu de maatregelen bekend zijn, worden ze geïmplementeerd. We leren hoe dat kort-cyclisch gedaan wordt en gaan aan de slag met technieken om in te zetten ter voortdurend verbeteren van de processen en de borging ervan. Je bent in nu staat gesteld om één keer een A3 te doorlopen. Maar hoe kun je dit nu blijven doen? Dat leer je middels het Toyota Kata patroon.
 

Bij afronding van de training ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname. Let op! Om de training optimaal toe te snijden op de deelnemers, is er een beperkt aantal deelnemers van twaalf. Wacht dus niet te lang met inschrijven.

 

Programma dagdelen

14:00 uur  Ontvangst
14:30 uur  Aanvang opleiding dagdeel
17:30 uur  Gezamenlijk avondeten
18:15 uur  Voortgang opleiding / tijd voor eigen opdracht
20:15 uur  Afronding
20:30 uur  Einde

 

Data overzicht

Donderdag 6 en 13 februari, 12 en 26 maart, 9 en 23 april 2020

Downloads