Workshop Verbindend Communiceren


Datum en tijd
25 januari 2024 13:30 tot 20:00
Locatie
Seats2Meet Peer! (bij de vab), Maanlander 14A 3824 MP Amersfoort
Termijn
24 januari 2024 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 225,- excl. BTW
Niet leden € 395,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. ing. J.L.J. (Jules) Jansen
Deelstra Jansen administratie en advies
 
 
Mevr. C.A.M. (Corry) Verhoeven BC
ABAB Groep B.V. ('s Hertogenbosch)
 
Dhr. (Vic) Boeren
DLV Rundvee Advies BV (Uden)
 
Dhr. ing. S.H. (Sieto) van Houten
Van Houten & Jacobi (Elsloo)
De kaart wordt geladen…

Workshop Verbindend (geweldloos) Communiceren


Conflicten ontstaan nooit over wat we zeggen (daar zijn we het hooguit over eens of oneens), maar over wat we ondertussen van onszelf en de ander vinden. Dit drukken we vaak non-verbaal uit. Door hier (meer) bewust mee om te gaan ben je in staat het contact met de ander te verbeteren of daar waar nodig herstellen.

Verbindende Communicatie draait om contact (met de ander én met jezelf!) en is een proces waarbij we zoeken naar contact met elkaar. De kwaliteit van dit contact bepaalt of we de dingen die we tegenkomen op kunnen lossen. Dit geldt ook voor het contact dat ik met mezelf heb, want meningen over mezelf leveren een belangrijk aandeel aan mijn gevoelens.

Op deze wijze kun je verbinden: Je richt je aandacht op de gevoelens en behoeften die in het spel zijn in plaats van op wat er goed of fout gaat, of wat je ervan vindt. We maken onderscheid tussen wat we zien (waarnemen) en wat we ervan vinden (oordeel). Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt moeilijk in de praktijk! Deze training is gebaseerd op het werk van Marshall B. Rosenberg die het Nonviolent Communication (geweldloze communicatie) noemde.

Leerdoelen

  • jezelf leren verbinden met mijn eigen gevoelens en behoeften
  • durven vragen naar de gevoelens en behoeften van een ander
  • de kracht van echte verbinding ervaren.


De trainer

Toine van Toor is zelfstandig coach, opgeleid in het systemisch werk bij het Instituut voor Systemisch werk en daarin actief deelnemer en begeleider. Met zijn wortels onder andere in de veevoerindustrie, kent hij het agrarisch domein ook als geen ander. Meer weten over Toine kan op zijn website.

Eerdere trainingen Verbindende Communicatie werden beoordeeld met een 9. Lees hieronder de reacties van twee deelnemers:

Wouter: 'Wie wil dit nu niet? Beter worden in communicatie met anderen door bij Toine te leren en te oefenen in een veilige omgeving, "gewoon doen" door veel praktische oefeningen. Heerlijk weinig theorie want het is niet zo ingewikkeld. Ik heb geoefend om te leren levelen op behoefte niveau door stapsgewijze open en eerlijke communicatie. oefenen met oordeelloze waarnemingen, gevoelens te benoemen en behoeftes te ontdekken. Om dan oplossingen te zoeken in de win-win situatie uit die ontstane verbinding. De training Verbindende Communicatie heeft me veel gebracht: Ik kan makkelijker communiceren, ik heb meer oog voor een ander, en diens onderliggende behoefte is. Het lukt me om beter te verbinden. En, als bonus, kom ik nu makkelijker bij mijn eigen gevoel.'

Silvia: 'Eigenlijk willen wij allemaal hetzelfde namelijk gehoord en gezien worden zoals we zijn en erkenning van onze gevoelens en behoeften. Ik vond het verbluffend om te zien dat je met de techniek van de verbindende communicatie heel eenvoudig op een ander level met elkaar gaat communiceren, veel minder oppervlakkig zonder zweverig te worden en het kost eigenlijk niet veel moeite omdat het "ECHT" is. Het enige wat je moet doen is stoppen met oordelen en je eigen invulling geven aan een situatie en op zoek gaan naar het echte verhaal dat achter een gevoel of oordeel zit. De techniek leert je om vragen te stellen die een antwoord geven waarom jij of je gesprekspartner een bepaald gevoel ervaart (boos, blij, teleurgesteld of gewaardeerd) en welke behoefte daar achter schuil gaat (erbij horen, plezier, begrip, samenwerking). Ik gebruik de techniek nu al enige tijd zowel zakelijk als privé en ik merk nu pas hoe oppervlakkig ik communiceer en dat juist daardoor verwarring ontstaat. Door de techniek van de verbindende communicatie ga je "ECHT" met elkaar te communiceren en ervaar ik een soort gemak (verbinding) waardoor situaties ineens veel eenvoudiger worden. Veel succes!'

Programma

13:00 uur  Ontvangst
13:30 uur  Aanvang workshop theorie verbindende (geweldloze) communicatie
15:00 uur  Pauze
15:30 uur  Voortgang workshop met oefeningen
16:45 uur  Korte pauze
17:15 uur  Voortgang workshop met oefeningen
18:15 uur  Mogelijkheid voor vragen
18:30 uur  Afsluiting en buffet


Bekijk alle activiteiten in de rubriek: