Agriterra: dubbel bedrijfsbezoek in China


Frank Duijvestijn en Hans Tesselaar konden hun kennis en ervaring inzetten voor een duo agripool opdracht van Agriterra in China. Lees hier over hun bijzondere avontuur ver over de grens.

Agriterra: dubbel bedrijfsbezoek in China

In China gaat alles net even anders dan in eigenlijk alle andere landen op de wereld. Dit ervoeren wij zelf toen we twee totaal verschillende boerencoöperaties in China bezochten. De grootste problemen waar bijna alle Chinese coöperaties tegenaan lopen is het financieren van investeringen, het ontwikkelen van nieuwe gewassen en producten en de weg trekkende jeugd.

Beide zijn we al voor Agriterra op adviesopdracht geweest, maar nog nooit naar China. We bezochten als eerste de Ruihuang (RCH) Land Stock Cooperative coöperatie in het district Xindu, de tweede bestemming is de Baixing Cooperative of Planting and Husbandry. Met onze expertise en kennis uit Nederland adviseren we uiteindelijk de coöperaties. Ook brengen we aan Agriterra advies uit voor verdere ondersteuning en samenwerking.

De Ruihuang Land Stock coöperatie

Vanuit de miljoenenstad Chendu, bekend van het pandacentrum, bezoeken we de eerste coöperatie. Binnen een paar dagen tijd proberen we een goed beeld van de coöperatie te krijgen zodat er samen stappen gezet kunnen worden. Een grote  delegatie bestaande uit boardmembers, de burgemeester en mensen van de overheid ontvingen ons. Gevolgd door veel toespraken en naar goed Chinees gebruik een afsluitende groepsfoto.

Ruihuang is een ietwat ‘vreemde eend in de bijt’ van Agriterra. De doelgroep is farmer for farmer. Hierbij werken boeren als coöperatie samen in het ontwikkelen van betere (leef)omstandigheden. In China krijgen boerenfamilies in een agrarisch gebied een stukje grond. De overheid legt de infrastructuur aan en voor de rest zorgen de boeren zelf. Door dit beleid is er een grote versnippering van de beschikbare landbouwgrond, waardoor de productie en innovatie tegenvalt. Dit probleem wordt via de coöperatie aangepakt. Door samen te werken is er meer ruimte voor ontwikkeling en worden grotere stukken land bewerkt. De lokale gemeenschap wordt er beter van en het zorgt voor meer toekomstperspectief.

Bloemen telen

We bezochten het gedeelte van de coöperatie dat geleid wordt door mister Li. Tot voor kort werd er alleen rijst verbouwd, maar in 2015 heeft Ruihuang geïnvesteerd in de teelt van rozen en van gerbera’s. We zagen aandachtspunten die we ook bij veel andere Agriterra-klanten tegenkomen. Er is weinig inzicht in de cijfers en de kostprijs, er is geen korte termijn strategie en er ontbreekt een bedrijfsplan om de toekomstplannen goed te ontwikkelen.

Doordat mister Li nog maar recent bloemen teelt, is de grootste vraag gericht op teeltondersteuning. Ze worden geconfronteerd met ziektes en de wisselende weersomstandigheden. Met enige sturing en goede tips valt hier veel winst te behalen. Hetzelfde geldt voor de financiële vastlegging. Gegevens worden nog handmatig vastgelegd en verstrekt. Ruim voldoende voor ons om goed en gericht advies te kunnen geven.

Stop twee: Baixing Cooperative

Baixing betekent ‘gewoon volk’. De omgeving is werkelijk adembenemend, glooiend en bergachtig en ontzettend groen. Het is regenseizoen waardoor het ongeveer 20 uur per dag hevig regent. Baixing is een traditionele coöperatie, dus boeren brengen land in en de exploitatie gebeurt gezamenlijk. Om extra inkomsten te genereren zet de coöperatie in op agro-toerisme. Het moet de regio een enorme boost gaan geven. Vanuit Chinees oogpunt betaalt de overheid de benodigde investeringen hiervoor. Het lijkt erop dat de coöperatie nog niet goed door heeft hoe ze het toerisme verder gaat ontwikkelen en financieren. Het is een hele andere business dan perziken telen en mais verbouwen.

Filmsterren?

We bekijken de velden en gewassen. Voor ons altijd het interessantste deel. Daar zie je waar het om gaat, hoe de gewassen staan en de oogst en verwerking gaat. Maar ons bezoek had nog een doel: de Chinese staatstelevisie maakte een reportage over de ontwikkeling van agro-toerisme. Dit overviel ons een beetje. We werden duidelijk neergezet als dé deskundigen uit Nederland. Niet helemaal gekleed op de omstandigheden hebben we gedwee meegewerkt aan alle filmverzoeken. Tegelijkertijd kregen we een goed beeld van de coöperatie. 

De volgende dag zijn we samen met de voorzitter en administratrice de boekhouding ingedoken. Hieruit kwam veel bruikbare informatie over waar ze nu staan en waar ze naar toe willen. De rode draad is dat voor investeringen bij de overheid wordt aangeklopt. Voor infrastructuur is dat te begrijpen, maar voor normale investeringen eigenlijk niet. Daar is nog volop winst te behalen.

Onuitwisbare indruk

We hebben van beide coöperaties een goed beeld gekregen en hebben samen actiepunten opgesteld voor de toekomst. Hierbij ondersteunt Agriterra de beide coöperaties verder. China heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Hoe we zijn ontvangen heeft ons geïmponeerd. Het eten is voor de Chinezen erg belangrijk. Altijd veel, lekker en regelmatig erg pittig. Ze trekken er de nodige tijd vooruit. Ook dat was zeker een belangrijk onderdeel van ons bezoek!

Zelf ook op Agriterra missie? Kijk bij onze activiteiten voor de actuele vacatures.

 

Ook interessant