Najaarsseminar VAB: Samen vooruit in de eiwittransitie
Op 27 november organiseerde de VAB een inspirerend najaarsseminar over een thema dat onze sector de komende jaren sterk zal vormen: de eiwittransitie. Met ongeveer 120 adviseurs gingen we samen op zoek naar kennis, perspectief en handelingsruimte. Want als agrarisch adviseurs staan we naast ondernemers die midden in deze ontwikkeling staan. Dit vraagt om visie, actualiteit en vooral om verbinding.
Een keynote die raakt: “Niets doen is geen optie”
Keynote-spreker Tessa Avermaete, oprichter van Run & Harvest, landbouweconoom en adviseur voor de Europese Commissie, nam de aanwezigen mee in de mondiale én regionale uitdagingen. De wereldbevolking zal blijven groeien in de komende decennia. Dat betekent dat er steeds meer monden te voeden zijn, terwijl het huidige voedingspatroon van veel wereldburgers gezonder én minder impactvol moet worden.
Opgegroeid in een boerenfamilie kent Tessa zowel het grote plaatje als het dagelijkse werk op het land. Haar boodschap is helder:
- We moeten meer voedsel produceren voor een stijgende wereldbevolking
- Dat vraagt om veranderingen in zowel consumptie als productie
- Niets doen of eendimensionale oplossingen kunnen we ons niet permitteren, de uitdagingen én oplossingen zijn veelzijdig
“We zijn het toekomstige generaties verplicht om breed te kijken naar oplossingen,” benadrukte Tessa. Groente en fruit zullen een grotere rol moeten krijgen in het voedingspatroon, terwijl we tegelijkertijd kritisch moeten kijken naar de omvang van de dierlijke sectoren, de gezondheid van bestaande voedingsmiddelen en de impact van onze voedingsproductie.
Reflecties vanuit de praktijk
De keynote werd gevolgd door constructieve reflecties van Michiel Meindertsma (DLV Advies) en Erna van der Wal (BO Akkerbouw). Wat betekent dit grote plaatje voor de Nederlandse sector en markt? Hoe gaan we om met beleid en regelgeving? De overtuiging is dat de eiwittransitie een beweging is die door zal blijven gaan, en dat het belangrijk is om hier steeds met visie én realiteitszin naar te blijven kijken. Erna vatte het krachtig samen: “We moeten breed & vooruit kijken. Samen met de hele keten optrekken om te werken aan een vraag en aanbod die in balans zijn. Het is heel waardevol dat we hierover vandaag ideeën uitwisselen."
Break-outs van bodem tot bord
Met uiteenlopende break-out sessies werd de keten letterlijk en figuurlijk in kaart gebracht. Verschillende boeren, de NZO, Those Vegan Cowboys, de Zandse Notengaard, Plant Protein Forward en de BeanMeal deelden kennis en inspiratie. Iedere sessie gaf een ander perspectief, maar de rode draad was duidelijk: boeren, consumenten en industrie zijn allemaal keihard nodig om te bouwen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. De boeren staan aan de basis, maar de consument bepaalt de vraag.
De break-out sessie van Fascinating had als titel ‘Meer gezondheid per hectare’. Directeur Tjeerd Jongsma liet zien hoe in Groningen boeren, overheid en wetenschap samenwerken aan onderzoeksprojecten. Thema’s zijn heel uiteenlopend, maar beslaan o.a. regeneratief boeren, nieuwe teelten, mest en voederstromen. Auke Schripsema (programmadirecteur regeneratief bodembeheer) lichtte ook een aantal bodemprojecten toe. Het uitgangspunt van Fascinating: gezondheid en smaak centraal zetten, en dáár waarde creëren. De aanwezige adviseurs gaven een duidelijke boodschap mee: “Dit willen we óók buiten Groningen zien.”
In een andere break-out sessie inspireerde agrarisch ondernemer Erik Back (FutureFarm) de aanwezigen met zijn verhaal over beginnen, vallen, opstaan, circulair werken en eendenkroos. Een pionier in hart en nieren, die niet bang is om zijn geleerde lessen te delen met anderen. Zijn motto is transparantie: “Kom maar kijken. Als mensen zien hoe we werken, worden ze vanzelf enthousiast over onze aanpak.”
Zijn advies aan collega-ondernemers én adviseurs: “Het begint bij DOEN."
Conclusie: hoopvol en handelingsgericht
Als er één ding duidelijk was deze middag, is het dat niets doen geen optie is. Maar ook dat er heel veel hoopvolle initiatieven bestaan, en dat dit aantal hard groeit. Als agrarisch adviseurs begeleiden we ondernemers die aan de basis staan van ons voedselsysteem. Met hun pionierskracht en onze kennis en ondersteuning kunnen we met vertrouwen vooruitkijken. De eiwittransitie is een gezamenlijke opgave, en precies daarin laten VAB-adviseurs elke dag hun meerwaarde zien: deskundig, verbindend en gericht op de toekomst.