Werkgroeplid aan het woord - Harm Brinks


Werkgroeplid aan het woord: Harm Brinks

Harm Brinks is project- en accountmanager bij DLV Plant en voorzitter van de Werkgroep Plant van de vab. Hij raakt geïnspireerd door nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied en was onder de indruk van de buitenlandexcursie naar Israël.

“Ik ben al sinds 1997 lid van de vereniging en werd op een gegeven moment gevraagd voor de werkgroep plant. Je wilt wel een bijdrage leveren als je lid bent van de vab en plant ligt qua onderwerp het dichtste bij mijn werkveld.” Verrast: “Ik zit geloof ik alweer vijf jaar in de werkgroep!”

Indrukwekkend
In 2010 reisde Harm met andere adviseurs naar Israël, een bezoek dat veel indruk maakte. “Het mooie van die reis was het totaalbeeld van het land; wat betreft het vaak hoge niveau van landbouw bedrijven en onderzoek doen, het werken onder totaal andere en soms moeilijke omstandigheden.
Ik was in 1980 al eens in Israël geweest en het was bijzonder om te kunnen vergelijken met toen. Het aantal Orthodoxe joden in het straatbeeld in Jeruzalem  is enorm toegenomen. Veel arbeid in de landbouw werd toen door Palestijnen gedaan, dat gebeurt nu door Aziaten omdat de Palestijnen de Westbank niet meer af mogen. En ook op de kibboetsiem is het verschil goed te zien; het aantal neemt af, vooral die op religieuze basis hebben het moeilijk. De idealen lijken te verwateren.
De tegenstellingen in het land zijn enorm, evenals de belangen. Internationaal wordt veel gediscussieerd over een zelfstandige Palestijnse staat, maar die oplossing werd niet gedeeld door onze gids tijdens de reis. We  reden met de bus over de Westbank maar hij ontkende gewoon glashard dat dat Palestijns gebied zou zijn. Zó vanzelfsprekend dat je bijna zou gaan geloven dat hij dat gewoon niet wist!”

Snellezen
“De vab-bijeenkomst waar ik het meeste profijt van heb is de cursus snellezen. Ik gebruik die techniek regelmatig, maar niet altijd want het vraagt behoorlijk wat concentratie. Ik zou er eigenlijk nog wel meer mee willen doen, je moet zo veel lezen tegenwoordig en het levert echt tijdwinst op. Hoewel je die tijd dan natuurlijk onmiddellijk weer aan iets anders besteedt!”

Werkgroep
“Er zijn altijd voldoende ideeën binnen de werkgroep, je merkt dat de leden veel affiniteit met de onderwerpen hebben. Ondanks de drukke agenda zijn er altijd wel mensen die zich aanbieden om iets te organiseren. Je zit met vijf of zes man in een werkgroep, dus qua tijdsbesteding valt het ook best mee. Wij moeten vooral ideeën aanleveren en af en toe aan de bak om iets te organiseren. Maar daar krijgen we natuurlijk ook ondersteuning bij.”

Veranderingen
“Als DLV adviseur ben je meer bedrijfseconomisch, technisch en strategisch bezig, en niet financieel zoals veel andere vab-leden. In mijn vak verandert veel; internationalisering, snelle schaalvergroting, het gaat om flinke veranderingen. Dat is voor mij ook de charme van het vak, als advies routine wordt dan is het voor mij snel minder interessant. Maar daar is gelukkig weinig kans voor! Ik vind het juist leuk om betrokken te zijn bij adviseren over nieuwe dingen. Wat betekenen nieuwe ontwikkelingen voor het bedrijf, hoe kun je daarop inspelen? Dat zoek ik zelf ook in mijn werk, nieuwe ontwikkelingen vertalen naar de praktijk, vaak in projecten en minder op individuele bedrijven.”