Studiebijeenkomst Stikstof en Doorgaan


Datum en tijd
16 mei 2023 14:00 tot 20:00
Locatie
Congrescentrum Bouw & Infrapark, Ceintuurbaan 2 Harderwijk
Termijn
15 mei 2023 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 210,- excl. BTW
Niet leden € 395,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
3
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. ing. E. (Erik) Bijker
Vechtdal Accountants B.V.
 
Mevr. ing. L.D. (Dorine) Zwaan
2D Ondernemers coaching & mediation
 
Dhr. J.A.H.M. (Jan) Bloo ab BC
Bloo Bedrijfsadvies
 
 
Dhr. ing. J.J. (John) Daalhuizen
Alfa Accountants en Adviseurs (Gorinchem)
Dhr. J.A.G. (Geert Jan) Verstraaten
Verstraaten Accountancy
 
 
Dhr. ing. J.J.T. (Johan) van Selst
Aelmans Ruimte, Omgeving & Milieu B.V.
 
Mevr. E. (Erika) Bredewold-Ehlers MB RB
Alfa Accountants en Adviseurs (Zwolle)
Dhr. ir. C.A. (Camiel) Verhagen
Countus accountants + adviseurs (Zeewolde)
 
Dhr. H.F. (Frans) Evers
Frans Evers Productierechten B.V.
 
Dhr. ing. A.T. (Atze) Abma
Opstal Agrarisch Huisvestingsadvies
 
Dhr. ing. E.E.W. (Erik) Schiphorst FFP
Rabobank Financiële Administratie (inzake Erik Schiphorst, kostenplaats 104120, budgethouder: Frits Mulder)
De kaart wordt geladen…

Na een succesvolle studiebijeenkomst Stikstof en Stoppen (gemiddeld rapportcijfer 8,4), kon het niet uitblijven! 
 

Studiebijeenkomst Stikstof en Doorgaan


Stikstof hangt al geruime tijd als een donkere wolk boven het platteland, alwaar de agrarische ondernemer in zijn bedrijfsvoering naar zekerheden verlangt. Het ene moment lijken er kansen te zijn om uit te breiden, om te schakelen, een innovatie door te voeren of om multifunctionele landbouw te kiezen. Alles uiteraard om de toekomst met weloverwogen stappen tegemoet te treden. Een ander moment wordt serieus gekeken naar het gebruik maken van een stoppersregeling, maar dat hebben we dus in februari al uitgebreid aan de orde gesteld. Vandaag kijken we naar de kansen om met stikstof "gewoon" door te gaan. Voor adviseurs die hun klant hierin optimaal willen ondersteunen, legt deze studiebijeenkomst een gedegen basis. In 2023 gebeurt van alles en nog wat, dus zorg dat je up-to-date bent.
 

Stikstofbeleid biedt volop kansen

Zonder dat we nu gaan stellen: als je maar doet wat wij willen, dan kun je boer (of tuinder) blijven, vertelt ... ... (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid) ons waarom die stikstof nu zo belangrijk is geworden en hoe het beleid hierin juist volop probeert in te spelen middels een fair pakket aan maatregelen die misschien bedreigend overkomen, maar met even zoveel ondersteuningen en mogelijkheden om kansen te bieden. "Op de juiste plaats met het juiste bewustzijn", is de leidraad van het stikstofbeleid. Dat adviseurs hierin een belangrijke - naast adviserende ook een sociaal-economisch ondersteunende - rol hebben, mag duidelijk zijn. Hiervoor wordt niet voor niets een beroep gedaan op de erkende beroepsorganisatie van onafhankelijke bedrijfsadviseurs alsmede alle collega's die hen omringen in de sector.
 

Adviseren in stikstof

Dat een agrarische bedrijf stikstof uitstoot, dat is ontegenzeglijk. Dat gebeurt namelijk bij heel veel economische productieprocessen en activiteiten. Het gaat er dan ook om, in welke mate je die stikstofneerslag kunt compenseren en zodoende de juiste vergunningen te verkrijgen om door te kunnen gaan met de bedrijfsvoering. Vaak dient hierbij de stikstofuitstoot beperkt te worden, maar soms zal de omgeving hierin flink tegenwerken. Natura2000 gebieden, maar ook andere locatiegebonden factoren, spelen hierin een hoofdrol. Daarnaast zijn allerlei manieren, om de stikstofuitstoot te beperken, zoals het inzetten van techniek en in de stal, andere vormen van weidegang, gewijzigd voer-regime tot aan zelfs het inperken van de veestapel, ofwel het intern salderen. Wanneer het daarmee niet voldoende lukt is er het extern salderen: stikstofruimte kopen van een (deels) gestopte boer. Het is zoeken naar balans, want zorg blijft dat de beschermde natuur niet achteruit mag gaan. Een bijzondere uitweg is het verleasen als vorm van extern salderen. Lambert Polinder (Exlan Agrifirm) legt ons al deze mogelijkheden uit om door te gaan met stikstof, waarnaast het echter voor de adviseur ook van belang is om zijn klant mentaal door de bomen het bos te laten zien. Ondernemers willen het gevoel hebben dat ze vrij kunnen ondernemen, er altijd kansen zijn en ze gewaardeerd worden om wat ze doen. Heb jij het in je als adviseur om naast de praktische oplossingen, jouw klant ook gemotiveerd te houden? Je kunt je voorstellen dat dat bij een piekbelasters de nodige uitdaging brengt.
 

Stikstof en de rechtspraak

Brengt ons bij die piekbelasters. Wanneer ben je dat nu en wat komt er dan mogelijk op je af? Bovendien, welke wegen zijn er nog te bewandelen als je toch pertinent door wilt gaan. Durf jij je klant bij te staan wanneer hij te maken krijgt met een onteigening. Waar sta je als agrarisch ondernemer als de rechter in het spel komt? Langzaam maar zeker wordt hierin meer duidelijk en als iemand hier juridisch het fijne van weet van zowel piekbelasters als ook andere agrarische ondernemers die door willen gaan, dan is het Paul Bodden (Hekkelman Advocaten). Hij geeft ons het laatste nieuws over de effecten van het stikstofbeleid en neemt ons mee in actuele jurisprudentie, alsmede de algemene tendens waar de praktijk op af lijkt te stevenen. Dat ook hier geen definitieve eindpunt is bereikt qua stikstof, moge duidelijk zijn. Maar als adviseur zorg je ervoor dat je die laatste stand van zaken kent, om jouw klant bij de keuze om door te gaan het gevoel te geven dat het ook allemaal goed gaat komen.

Programma

14:00 uur  Ontvangst
14:30 uur  Welkomstwoord dagvoorzitter Erik Schuerink
14:35 uur  Stikstofbeleid biedt kansen door ... ... (Ministerie van LNV)
15:45 uur  Pauze
16:15 uur  Adviseren in stikstof door Lambert Polinder (Exlan Agrifirm)
17:15 uur  Stikstof en de rechtspraak door Paul Bodden (Hekkelman Advocaten)
18:00 uur  Ruimte voor vragen en discussie
18:15 uur  Afsluiting en buffet
20:00 uur  Einde