Masterclass Frisse kijk op de agrarische adviespraktijk


Datum en tijd
4 juni 2015 14:00 tot 20:30
Locatie
Amersfoortsestraat 20, Soesterberg,
Termijn
30 mei 2015 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 226,10 excl. BTW
Niet leden € 452,20 excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
5
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
 
Dhr. ing. P.W.E.M. (Paul) Bosch
ABAB Accountants en Adviseurs
 
Mevr. E.M.L. (Edith) Brouwer ab
MKB Adviseur Food & Agri
Anonieme aanmelding
 
Dhr. ing. J.W. (Johan) van Dragt
Rabobank Enschede-Haaksbergen
 
Dhr. ing. J.C.A. (Jaap) Gielen ab
Countus accountants + adviseurs
 
Dhr. A.G. (Anton) Koops ab
Rabobank Nederland Sectormanagement Food & Agri
 
Mevr. M.W.J. (Mariet) Kortekaas-Schotman
Flynth adviseurs en accountants
 
Dhr. A.C.M. (Arno) Kroese
Maatschap Westelijke Accountantskantoren Roosendaal
 
 
Dhr. ing. H.J. (Harm Jan) Schipper RBc
accon avm adviseurs en accountants
 
Dhr. ing. H. (Hans) Scholte ab
Flynth adviseurs en accountants
Dhr. ing. A.C.A. (Arjen) Schutten
Alfa Accountants en Adviseurs
Dhr. drs. ing. ir. P.H.M. (Peter) Sloot
Aequator Groen & Ruimte
 
Dhr. ing. P. (Peter) Smulders ab
Free Launch Projectmanagement vof; HortiCoach vof
 
Dhr. ing. A.B. (Arjan) Strootman ab
Bilanx Accountantskantoor B.V
 
Dhr. J.G.M. (Hans) Tesselaar ab
Flynth adviseurs en accountants
 
Dhr. H. (Henk) Westeneng
Kanstruct Bedrijfsadvies
 
Mevr. M.A. (Marjan) van der Wijngaard RBc ab
Vivan Accountants en Adviseurs
De kaart wordt geladen…

Masterclass Een frisse kijk op de agrarische adviespraktijk

Over hoe je in de agro kunt omdenken

De vab wil bij de voorlopers horen en organiseert een masterclass "een frisse kijk op de agrarische adviespraktijk" vanuit het voorjaarsseminar 2015 voor leden die graag eens anders willen denken. Anders denken of omdenken?!? Je hebt ze vast wel eens zien langskomen: scherpe spreuken en nieuwe zienswijzen. Soms de wereld op z'n kop en er wordt gefluisterd: het moet NU echt gebeuren!

Zaken radicaal anders benaderen, de oude paden verlaten, ingesleten gewoontes loslaten, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is zo veilig te zeggen dat als je doet wat je deed, dan krijg je wat je had. Maar, is dat wel zo? Daarom organiseert de vab een masterclass voor de voorlopers onder ons. Zij die behoefte hebben aan nieuwe invalshoeken. Zij die flexibiliteit, lef, nuchterheid, empathie hebben en een andere manier van denken aandurven.

Keynote 1
Anders denken voor het exponentiële tijdperk?
Door bevolkingsgroei, sterk toenemend gebruik van natuurlijke hulpbronnen, klimaatverandering, verregaande robot- en automatisering, de financiële crises en schuivende geopolitieke verhoudingen staat de wereld op z'n kop. Alles waar we aan gewend zijn staat onder immense druk en de veranderingen gaan enorme gevolgen voor de mens hebben. Ontwikkelingen gaan vaak exponentieel en wat dat inhoudt, kunnen wij mensen maar moeilijk bevatten. Het zet ons voor een gigantische opgave, vooral omdat we blijven volharden in "de oude manier" en al snel denken dat het zo'n vaart niet zal lopen?

Hans van der Loo is internationaal energie- en innovatie expert en heeft tientallen jaren ervaring in industrie en beleid (zie ook zijn bijdrage aan de European Business Summit 2015). Na verschillende topfuncties bij Shell, adviseert hij nu de EU en internationale stichtingen op het gebied van duurzaamheid en globale systemische verandering. Van der Loo heeft in maar liefst veertig landen gewerkt en brengt dus een wereldwijd perspectief. Een begenadigd spreker, die ons meeneemt in grote uitdagingen én een nieuw inzicht op de oplossingen, die beginnen door anders over de zaken te gaan nadenken.

 

 

 

 

 

 

 

Keynote 2
Hoe denk je om? - De Schaamte Voorbij
Lizanne Roeleven, coach bij Movaeres geeft voorbeelden van vastdenken, laat ons zien hoe je dan kunt omdenken en hoe je dat in de praktijk kan inzetten. Juist dáár ligt ook een taak voor adviseurs, want hier liggen kansen voor de Nederlandse agrosector. Hoe ga jij om met deze uitdaging en overtuig je jouw klant? Trouwens, is het wel echt nodig om de boel op de kop te zetten? Over het verlaten van gebaande paden én de schaamte bij het begeleiden van ondernemers. Welke vragen stel je? Hoe ga je om met moeilijke situaties bij de ondernemer? Hoe herken je bepaalde situaties? Lees ook dit artikel.


 

 

 

 

 

 

 

Een frisse kijk op de agrarische adviespraktijk
Na het plenaire gedeelte wordt het thema in twee workshops uitgediept en naar de praktijk omgedacht.

Workshop 1: Verbouwing in de Veehouderij
In de Nederlandse veehouderij is de afgelopen vijftig jaar extreem veel veranderd. Een veehouder uit 1960 zou een stal van tegenwoordig nauwelijks meer herkennen en van de bedrijfsvoering niets meer begrijpen. Met het veranderende wereldbeeld, het vervallen van het melkquotum, de Melkveewet en de toenemende invloed van maatschappelijke belangen staan we ook nu weer radicale keuzes. Wat zijn de mogelijkheden? Zijn er alternatieve manieren om in de toekomst met veehouderij om te gaan? Hoe adviseer je de ondernemer daarin? Eric van den Hengel van Stalbouw.nl brengt ons van het verleden naar het heden naar de toekomst en zet ons aan het werk met anders te denken.
Terwijl de veehouder zijn stallen opbouwt, worden voorheen heilige huisjes om hem heen afgebroken. Zo ontstaat een ander financieel economische klimaat voor ondernemers. Andere pensioengronden, hypotheekvoorwaarden, belastingstelsel, zorg. Zijn we daar al klaar voor? Als adviseur ondersteun je je klant in al die veranderingen, want overzien zij die wel tijdig? Cor Bruns (Sectorhoofd Agro bij ING) doet een voorzet in zijn deel van deze tweeledige praktischeworkshop. Lees hier het rapport van ING over de 'stille verbouwing'.

  

Workshop 2: Samenwerking & creatieve destructie
Eens geheel anders denken staat vaak aan de basis van verrassende samenwerkingsverbanden, die we tegenwoordig (ook) in de agrarische sector zien verschijnen. Soms staat de bekende manier van doen ineens volledig op de kop en leiden deze initiatieven tot nieuwe manieren van werken, nieuwe ketens en zelfs nieuwe producten. Vincent van Rijsewijk van PEP business creators neemt ons mee in een reis langs voorbeelden uit onder andere de plantaardige sectoren en zet aan om eigenhandig een poging tot de basis van een stukje omdenken door te dringen middels 'creatieve destructie'.

 

 

 

 

 

 

 

Programma
14:30 uur Ontvangst
15:00 uur Opening door dagvoorzitter Anton Koops
15:05 uur Keynote 1 Hans van der Loo
15:50 uur Keynote 2 Lizanne Roeleven
16:45 uur Pauze
17:15 uur Workshops
18:15 uur Afsluiting
18:45 uur Buffet
20:30 uur Einde