Studiebijeenkomst Agrarisch Emigreren


Datum en tijd
21 juni 2023 14:30 tot 20:00
Locatie
Congrescentrum Bouw & Infrapark - Zaal Beton, Ceintuurbaan 2 Harderwijk
Termijn
20 juni 2023 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 215,- excl. BTW
Niet leden € 390,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Mevr. mr. M.H. (Monique) Bieleman RB
Alfa Accountants en Adviseurs (Nijverdal)
 
Dhr. ing. H. (Herman) Hofstee
D&U groep Accountants & Adviseurs
 
Dhr. ing. C. (Cor) van der Vaart ab
van der Vaart, Bedrijfsadvies en dienstverlening
 
Dhr. ing. (Rene) van der Heijden
ABAB Agro Advies (Helmond)
Dhr. ing. E.E. (Erwin) Westerhof
Alfa Accountants en Adviseurs (Groningen)
Dhr. L. (Laurens) Stevelink
AgriPlaza Makelaars
 
Mevr. ir. I.M. (Isabel) Boschma-van der Star Msc
Flynth adviseurs en accountants (Schagen)
Dhr. P.D.N. (Pieter) Noordanus
Noordanus & Partners, Rentmeesters & Adviseurs
Dhr. ing. F.J. (Erik) Middelveldt MAB
Countus accountants + adviseurs (Steenwijk)
Dhr. ing. J. (Jan) van der Vegt
Alfa Accountants en Adviseurs (Hoogeveen)
 
Dhr. ing. F.F. (Freddy) van Ditshuizen MAB ab
Flynth adviseurs en accountants (Lochem)
 
Dhr. C. (Cees) van Klinken
Countus accountants + adviseurs
 
Dhr. ing. J. (Johan) Dubbink
Alfa Accountants en Adviseurs (Nijverdal)
Anonieme aanmelding
De kaart wordt geladen…

Bedrijfsverplaatsing over de grens

Studiebijeenkomst Agrarische Emigreren


Terwijl de wet- en regelgeving de last op de schouders van veel agrarische ondernemers verhoogt, Stikstof-perikelen de boeren en tuinders de adem ontneemt en de maatschappelijke druk her en der ook nogal wat te wensen overlaat, kijken diverse agrarische ondernemers over de grenzen voor mogelijkheden. Kun jij jouw klant daarin ondersteunen of zelfs begeleiden? Want emigratie is vanzelfsprekend niet iets wat je "even" doet, maar met een weloverwogen beslissing te maken heeft. En dan is er nog de mogelijkheid om een gedeelte van je bedrijfsvoering over de grens te verplaatsen of denkt men om de band met het thuisland te behouden aan semigratie (het tijdelijk in het buitenland verposen om daar - al dan niet - werkzaamheden te doen. We zoomen in op emigratie, maar laten de andere twee niet onbesproken tijdens deze studiebijeenkomst "ik vertrek".
 

Waarheen leidt de weg?

Een wereld wacht op Nederlandse agrarische ondernemers, die hun activiteiten buiten Nederland willen oppakken, maar wie gaat waar naartoe en wat wacht heb daar?  Het idee dat er over de grens een luilekkerland wacht, is bij voorbaat al inspelen op een teleurstelling, maar er liggen voor diegene die deze stap bewust maakt zeker kansen. De adviseur dient ook voor zijn/haar vertrekkende klant, een passend advies klaar te hebben, gebaseerd op kennis van zaken. Frits Bennink (Interfarms) kent deze markt van vertrekkers als geen ander en neemt ons mee in de huidige stand van zaken rondom emigratie van boeren en tuinders. Ook vertelt hij vanuit de ervaringen die hij en zijn collega's dagelijks opdoen in de verschillende landen en gebieden, waar hun klanten naartoe gaan. Tips voor adviseurs om hun klanten te helpen met plannen die op emigratie gebaseerd zijn en hulpmiddelen om hen te begeleiden in hun keuze, maken de bijdrage van Frits compleet.
 

De deur achter je dichtdoen

Emigratie is dan wellicht nieuwe kansen tegemoet treden in het buitenland, maar de ondernemer wordt geacht de fiscale zaken in Nederland correct achter te laten. Daarbij dienen bepaalde (herinvesterings)regels in acht genomen te worden, maar kan ook een basis gelegd worden om juist in dat buitenland meteen een goed financieel onderbouwde nieuwe agrarische onderneming te starten. Joep Visser (Optimus Advies) heeft veel kennis en ervaring op het gebied van fiscale regelgeving en de agro fiscale praktijk bij emigratie en neemt ons mee in de zaken die een adviseur moet benoemen in zijn adviezen naar vertrekkende klanten.
 

Welkom bij de Oosterburen

Het jaar 2022 blijkt de records van oostgrens-overschrijdende agrarische verhuizingen te hebben gebroken en daaruit zou kunnen blijken dat dit verplaatsen van een boerenbedrijf naar Duitsland omgeven is van het grootste gemak, maar ... is dat ook zo? Ook in Duitsland bestaat er regelgeving voor agrarische ondernemingen en een stikstof-problematiek. Net als in Nederland zit hier ook vaak hetzelfde Europese beleid achter. Natuurlijk zijn er nuance verschillen en doen de verschillende Bundesländer van Duitsland er beleidsmatig allemaal hun eigen sausje over in wet en regelgeving. Hierdoor ontstaan kansen, alsook bedreigingen, die door Freddy Heinzel (Honorair Consul en Strick Anwalte & Steuerberater) en Alexander Crämer (Strick Anwalte & Steuerberater) nauwgezet uit de doeken worden gedaan in hun bijdrage over wat Duitsland aan emigrerende boeren en tuinders te bieden heeft.

 

Disclaimer: de vab houdt zich het recht voor om activiteiten met te weinig deelnemers: 1. te verplaatsen in overleg met de sprekers/trainers/bijdrage leveraars; 2 te annuleren. uiteraard worden diegenen die zich wel hebben opgegeven hiervan op de hoogte gesteld op z'n laatste één week voor de datum waarop de activiteit plaats zou vinden.

Programma

14:30 uur   Ontvangst
15:00 uur   Opening door de dagvoorzitter
15:05 uur  "Waarheen leidt de weg?" door Frits Bennink (Interfarms)
16:15 uur   Pauze
16:45 uur  "De deur achter je dichtdoen" door Joep Visser (Optimus Advies)
17:30 uur  "Welkom bij de Oosterburen" door Freddy Heinzel (Honorair Consul / Strick Anwalte ) en Alexander Crämer (Strick Anwalte und Steuerberater)
18:15 uur   Ruimte voor vragen en discussie
18:30 uur   Afsluiting en buffet
20:00 uur   Einde