Studiebijeenkomst Precisielandbouw en big data

Door: Werkgroep Plant


Datum en tijd
21 juni 2016 14:30 tot 20:00
Locatie
La Boers, Ellerweg 27 8256 RS Biddinghuizen
Termijn
15 juni 2016 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 185,- excl. BTW
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk

Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.

De kaart wordt geladen…

Vol verbazing vergapen we ons aan wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Er zijn plotseling zelfs wetten nodig voor het inperken van het gebruik van drones! Volautomatisch zelfrijdende trekkers bewegen zich over de akkers, en warmtebeelden en langdurige onderzoeken verzamelen eindeloze stromen gegevens. De 'big data' en precisielandbouw rukken steeds sneller op. Technologie en automatisering bieden een breed palet aan hulpmiddelen voor de akkerbouwer, teler en (glas)tuinder. Maar ... wat brengt dat nou in de praktijk op?


Precisielandbouw Technologie snelt vooruit...

​...en ook de landbouw plukt hier de vruchten van. Drones verzamelen gegevens, net als traditioneel de bodemonderzoeken dat al deden. Met die gegevens kunnen we sturen op hogere opbrengsten en het minimaliseren van 'zwakke plekken'. Gidsland is de Verenigde Staten, waar niet alleen vooruitstrevend wordt gedacht, maar ook wordt gedaan. Dirk Hyndrikx van Monsanto spreekt over het 'Fieldscript/Climate Corp system'. In eerste instantie werkte Fieldscript enkel met grondgegevens, waarbij weersinvloeden niet werden meegenomen. Nu die op minutieuze wijze worden geïntegreerd kan preciezer worden gestuurd met een beduidend hoger rendement. Een goed voorbeeld hoe het verzamelen van zoveel mogelijk data tot opbrengststijging leidt.

Aansluitend kijken we naar onze oosterburen, die vergevorderd zijn met 'Talking fields' en het 'JD nutriënten management systeem'. Silke Migdall van Vista Geo toont hoe belangrijk site-specific bedrijfsmanagement is geworden. Met gegevens van de afgelopen tien jaar, zoals satelietbeelden, bodemanalyses, gewasgegevens en weersomstandigheden kan de akkerbouwer en tuinder effectief sturen, meer uit zijn land halen en minder verspillen. Haar verhaal is in het Engels.


Ondernemer aan het woord

Na deze voorbeelden van precisiefarming zal Leon Noordam van Novifarm laten zien hoe hij als agrarisch ondernemer hier tegenover staat. In hoeverre maakt Novifarm al gebruik van Big Data? Hoe voeden zij de  steeds verregaander geautomatiseerde veldwerkaamheden met gegevens? Hoe precies kunnen ze sturen? Novifarm is een collectief van vijf bedrijven in de Hoeksche Waard die hun krachten bundelen op samen meer dan 750 ha land. Feitelijk is ook dit een vorm van gegevens verzamelen en delen, en een sleutel tot succes.


Wat maakt het verschil?

We sluiten af met een verhaal over de verschillen in teelt- en bedrijfsresultaat tussen akkerbouwbedrijven, waaruit duidelijk zal worden dat er veel te verdienen is met het implementeren van precisielandbouw in de bedrijfsvoering. Erik Arts van Countus en Herman Krebbers (Delphy en DLV) laten zien dat er ook in Nederland al veel passende benchmarks voor zijn, waarmee effectief de opbrengst structureel omhoog kan. In dit onderdeel is ook voldoende ruimte voor discussie met de sprekers en de andere deelnemers.

Programma
14:30 uur Ontvangst

15:00 uur Opening door de dagvoorzitter Herman Krebbers (Delphy en DLV)
15:05 uur Fieldscript / Climate Corp system door Dirk Hyndrikx (Monsanto)
15:45 uur Talking fields en JD nutriënten management systeem door Silke Migdall (Vista Geo - Engelstalig)

16:30 uur Pauze

17:00 uur Precisiefarming in de praktijk door Leon Noordam (Novifarm)
17:45 uur Wel of geen precisie, de verschillen door Erik Arts (Countus)
18:15 uur Mogelijkheid tot stellen vragen en discussie
18:30 uur Afsluiting en buffet

20:00 uur Einde