Studiebijeenkomst schaalvergroting akkerbouw en bloembollen

Financiering, organisatie en de grondkwestie


Datum en tijd
19 maart 2019 14:30 tot 20:00
Locatie
Vab kantoor, Maanlander 43 3824 MN Amersfoort
Termijn
17 maart 2019 (de uiterste restitutiedatum)
Bijdrage
Leden € 185,- excl. BTW
Niet leden € 320,- excl. BTW
PE-punten
3
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. R. (Richard) Schaft
Flynth adviseurs en accountants (Zwaagdijk)
De kaart wordt geladen…

Studiebijeenkomst schaalvergroting akkerbouw & bloembollen

Financiering, organisatie en de grondkwestie


Veel akkerbouwers - en met name bollentelers - zijn geïnteresseerd in schaalvergroting. Natuurlijk vanwege het kostprijsvoordeel, maar ook om hun assortiment te kunnen verbreden, een betere onderhandelingspositie te verkrijgen en het teeltplan beter rond te krijgen. Wanneer de wens naar schaalvergroting speelt, loopt de ondernemer tegen een aantal zaken aan. Hoe krijgt hij de financiering rond? Wat betekent het voor de organisatie van zijn bedrijf en zijn eigen rol? En hoe zit het met de benodigde grond?

In deze studiebijeenkomst hoor je als adviseur hoe de vork in de steel zit. Zodat jij je klant passend kunt adviseren over schaalvergroting, de mogelijkheden en de consequenties.
 

Financieren van schaalvergroting

Financiering wordt anders! Dennis Koomen zal ons vanuit zijn ervaring bij een bank en vanuit de bedrijfsvoering van Karel Bloembollen uitleggen wat schaalvergroting voor effecten heeft op financierbaarheid. Hoe kies je de juiste financieringsmogelijkheden, die passen het bedrijf? Hoe zorg je ervoor dat het bedrijf zodanig gemanaged wordt dat samenwerking in de keten en tussen sectoren een optie is. En dat het aanboren van alternatieve financieringsmogelijkheden voor een deel van de financieringsbehoefte mogelijk wordt? De bank vraagt hierom en zonder deze mogelijkheden in kaart te hebben wordt een lening een lastige zaak. Ook gaat Koomen kort in op de gewenste kostprijsbeheersing.
 

Veranderende organisatie en structuur

Sommige ondernemingen groeien 'omdat het moet', waarbij de interne organisatie te laat focust op de veranderingen die daar mee gemoeid zijn. Vaak is de groei kostprijs-gedreven, maar ook bij schaalvergroting loop je op een bepaald moment tegen grenzen aan. Wat moet je in je bagage hebben om door te groeien tot een groot bedrijf? Een leerzaam voorbeeld doet goed adviseren en het bedrijf van Gebr. Scholtens heeft hierin veel mooie lesstof voor adviseurs. Marcel Scholtens vertelt ons hoe een organisatie effectief meegroeit met de schaalvergroting en wat je vooral niet moet doen (of verwachten).
 

Honger naar meer grond

Een groeiende akkerbouwer kan grond in gebruik nemen van een collega-akkerbouwer of van een veehouder. Niet alle ondernemers zien echter altijd de voordelen en er zijn vaak ook allerlei juridische en fiscale aspecten die roet in het eten gooien. Of het nu gaat om pacht, verpachten, constructies van overdracht en bouwplan, je moet zorgen dat het goed geregeld is en alle partijen er voordeel bij hebben. De juridische en fiscale componenten die hierbij belangrijk zijn om in ogenschouw te nemen, zal Hans Scholte (Flynth adviseurs en accountants) uiteenzetten. Behalve samenwerking met andere boeren zijn er ook andere manieren om de grondhonger te stillen, die ook kort aan bod komen. Daarbij is het in het oog houden van bodemgezondheid, bodemvruchtbaarheid en duurzaam bodembeheer van groeiend belang.

 

Programma

14:30 uur  Ontvangst
15:00 uur  Welkomstwoord door de dagvoorzitter
15:10 uur  Schaalvergroting en de financiering door Dennis Koomen (Karel Bloembollen)
15:50 uur  Veranderende organisatie bij schaalvergroting door Marcel Scholtens (Gebr. Scholtens)
16:30 uur  Pauze
17:00 uur  Schaalvergroting en kwestie grond door Hans Scholte (Flynth adviseurs en accountants)
17:45 uur  Vragen en mogelijkheid tot discussie
18:15 uur  Afsluiting en buffet
20:00 uur  Einde


Bekijk alle activiteiten in de rubriek: