Studiebijeenkomst Wat brengt diergezondheid op?

GEANNULEERD


Datum en tijd
29 oktober 2019 14:30 tot 20:00
Locatie
vab kantoor, Maanlander 43 3824 MN Amersfoort
Termijn
28 oktober 2019 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 185,- excl. BTW
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk

Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.

De kaart wordt geladen…

Studiebijeenkomst Wat brengt diergezondheid op?

perspectief varkenshouderij als voorbeeld voor melkveehouderij

GEANNULEERD

Eén ster, twee ster, beter leven. We kennen de termen en zien ze terug in de supermarkt en er zijn steeds meer mensen, die gericht hierop een keuze maken. Acties voorgekomen uit de roep van de burger om diervriendelijk geproduceerd vlees en dus moet de veehouder hiermee aan de slag (en dat is het nog maar de vraag of die burger als consument hieraan wil meebetalen). Al snel staat dan het financieel evenwicht op scherp en komen wij als agrarische bedrijfsadviseur om de hoek kijken om dit te waarborgen. Deze bijeenkomst geeft inzage in welke belangen er allemaal spelen en wat is er allemaal bij komt kijken om diergezondheid zo optimaal mogelijk te benaderen. Welke zaken zijn belangrijk en natuurlijk ... wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Maar liever nog: wat brengt diergezondheid nou op? Alles over diergezondheid!

 

Diergezondheid, dat gaat ons allemaal aan

Denk je aan diergezondheid, dan denk je als het goed is als eerste aan de dierenarts. Hij of zij wordt in staat geacht om hier vanuit een overkoepelend gezichtsveld naar te kijken. Tim van Sprang (Slingeland Dierenartsen) vertelt vanuit maatschappelijk en veterinair perspectief en zet zaken soms doelbewust op scherp. Dagelijks komt Tim bij varkensboeren en ziet hoe diergezondheid verandert, wat aandacht krijgt, en waar overheen gekeken wordt. Wat is volgens hem nodig om diergezondheid te verbeteren wat wordt er (in de nabije toekomst) nog meer verwacht.

Diergezondheid en veevoer in internationaal perspectief

Robert Hoste is econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WER). Hij houdt zich bezig met vraagstukken over de varkenshouderij en de productieketen in Nederland en daarbuiten. Robert zal ingaan op economische vraagstukken in relatie tot varkensvoeding, denk aan het gebruik van vochtrijke bijproducten uit de levensmiddelenindustrie, de economie van verbetering van diergezondheid en productieresultaten, zoals uitval, voerconversie en de toepassing van duurzame grondstoffen (verantwoorde soja en kringloopdenken). Alles door de bril van de econoom! Ook nemen we geopolitieke en andere internationale invloeden op de prijs van veevoergrondstoffen onder de loep. Het analyseren van dergelijke verbanden zijn complex, maar zeker ook van belang. Tenslotte zal hij ingaan op de ontwikkelingen rond Afrikaanse varkenspest in China en marktprijzen in Nederland en mogelijke gevolgen hiervan voor het versterken van de binnenlandse ketenproductie.

 

Impact stalomgeving op diergezondheid

Met een voortdurend vergrote leefruimte, krijgt het dier steeds meer zijn bewegingsvrijheid terug. Maar stalomgeving gaat allang niet meer alleen om het aantal vierkante meters dat het dier krijgt. Stalsystemen rond luchtzuiverheid, klimaat, CO2-reductie, uitloopmogelijkheden naar buiten, geurcontrole, stalvloer, het draagt allemaal bij aan een gezond leefmilieu voor mens en dier. Dat daarbij conflicterende belangen soms opkomen, weet iedere bedrijfsadviseur al, maar Maurice Ortmans (Inno+) kent als geen ander de balans die hierbij moet worden opgemaakt tussen de kosten en de opbrengst. Hij geeft een overzicht van de moderne stalsystemen en duidt ons erop dat de juiste keuze ook een goede waardering van het eindproduct tot stand zal brengen. Investeringen op dit gebied zijn geen bedreigingen, maar bieden een kans. Als bedrijfsadviseur is kennis hiervan bieden aan de klant, mede op gebied van rendement en terugverdientijd. Maurice geeft hier optimaal handvatten voor.
 

Diergezondheid staat voorop bij de bewuste, maar ook bij de ondernemende veehouder. Het opent wegen naar de toekomst en biedt kansen om de gehele sector naar een nieuwe horizon te stuwen. Transparantie van een evenwichtige vleesproductie hoeft daarbij niet alleen een last te zijn, maar geeft een positieve draai aan niet alleen het bedrijf van je klant, maar aan de gehele veehouderij. Welke bedrijfsadviseur wil daar nu niet aan bijdragen met een gericht advies. Deze studiebijeenkomst verbreedt daarin je horizon en zo ga je beslagen ten ijs.

Programma

14:30 uur  Ontvangst
15:00 uur  Opening door de dagvoorzitter
15:10 uur  'Diergezondheid, dat gaat ons allemaal aan', door Tim van Sprang (Slingeland Dierenartsen) 
16:00 uur  'Diergezondheid en voer' door Robert Hoste (WER)
16:45 uur  Pauze
17:15 uur  'Impact stalomgeving op diergezondheid' door Maurice Ortmans (Inno+)
18:00 uur  Ruimte voor vragen en discussie
18:15 uur  Afsluiting en buffet
20:00 uur  Einde