Studiemiddag Mestmarkt in beeld: sturen op stikstofbenutting
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 595,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.
Mestmarkt in beeld: sturen op stikstofbenutting
inclusief thema rondleiding op De Marke
Geaccrediteerde PE-punten aangevraagd voor: 2 PE-punten A1 Stikstofemissie en hergebruik nutriënten en 2 PE-punten A4 Circulair gebruik van gewassen, grondstoffen en nieuwe plantaardige eiwitbronnen
Wil jij ook weten hoe je met strategisch, tactisch èn operationeel keuzes de methaan- en ammoniakemissie kan verlagen? Meld je dan aan voor de bijeenkomst. De betrokken onderzoekers presenteren in de bijeenkomst de meest actuele resultaten van:
- onderzoek op De Marke
- het project Netwerk Praktijkbedrijven
- het project Koe & Eiwit
- het project Meerwaarde uit gras.
Interactie
Adviseurs kunnen vragen stellen en in discussie met de onderzoekers over deze meest recente uitkomsten.
De bundeling van deze onderzoeken maken deze bijeenkomst zeer kennisintensief en tegelijk zijn alle ingrediënten voor praktische toepassing geïntegreerd. De meest recente onderzoeksuitkomsten worden vertaald naar concrete adviezen. De adviseur beschikt na afloop over een rekentool waarmee de kennis wordt vertaald naar concrete adviezen en financiële inzichten. De adviseur leert hoe hij/zij melkveehouders kan adviseren de bedrijfsvoering simpeler en overzichtelijker te maken waarbij emissie worden gereduceerd en de marge stijgt.
De bijeenkomst is interactief van opzet, met veel ruimte voor discussie en vragen. We combineren technische verdieping met praktijkgerichte discussies, waarbij experts van De Marke, Wageningen University & Research hun kennis delen. Na afloop heb je niet alleen praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan, maar ook inspiratie opgedaan tijdens de rondleiding over De Marke en de uitwisseling met collega’s uit het veld.
Leerdoelen
Na afloop van de bijeenkomst:
- kent de adviseur de relatie tussen stikstof efficiëntie en mestafzet(-kosten)
- heeft de adviseur inzicht in een meerjarige ruwvoerplanning: hoe stuur je op de uitkomsten van de kuilen van het volgend jaar
- rekent de adviseur uit wat het effect is van het verlagen van ruw eiwit in het rantsoen op de mestafvoerkosten
- leert de adviseur welke mogelijkheden er zijn om te sturen op EF-factor in combinatie met CO2 van de voedermiddelen
- doorgrond de adviseur de werkingsmechanisme van methaan- en ammoniakemissies
- is de adviseur in staat om de melkveehouder een praktisch advies geven om de emissies op het bedrijf te verlagen waarbij de bedrijfsvoering simpeler en overzichtelijker wordt.
Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor adviseurs in de melkveesector met basiskennis en ervaring van rantsoen, bouwplan en beweiding.
Programma
12:45 uur Inloop en ontvangst
13:00 uur Aanvang bijeenkomst
Welkom door de dagvoorzitter van de VAB
Drie projectleiders / onderzoekers nemen de deelnemers in één middag mee van de werking naar de concrete toepassing.
Door de groep in kleine groepen in te delen wordt de interactie tussen docent en deelnemers gewaarborgd.
Onderwerpen:
• Emissie bronnen in de veehouderij
• Werkingsmechanisme NH3 emissie uitleggen
• N-efficiëntie uitleggen met effect op TAN
• Resultaten Netwerk Praktijkbedrijven
De Marke:
• Historie, bouwplan, strategie beweiding resultaten, NH3- + CH4 emissie
• Behaalde resultaten op De Marke
• Vertaling naar managementmaatregelen.
Toepassing in de praktijk:
• Uitleg Excel tool Koe en Eiwit met toepassing in rekenvoorbeelden
Onderwerpen:
• CH4
• EF-formule uitleggen
• Focus op laag azijnzuur gehalte
Onderwerpen:
• Kuil van de toekomst
• Verhouding voedermiddelen tussen CO2-eq en EF CH4 factor.
We sluiten elke groep af met ruime gelegenheid tot stellen van vragen.
15:00 uur Korte pauze
15:15 uur Het grote ruwvoerspel "Strategisch, tactisch en operationeel plan maken" door Bert Philipsen
16:15 uur Korte pauze
16:30 uur Rondleiding over De Marke
17:45 uur Ruimte voor vragen/discussie
18:00 uur Afsluiting met buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: