The good, the bad and the ugly: de kredietcrisis door de ogen van een bankeconoom


Tijdens het werkgroepenuitje op 25 juni deelde Jacques van de Wal, Hoofd Sector Research van ABN-AMRO, zijn visie op de kredietcrisis met de adviseurs.

 

“Eigenlijk is de kredietcrisis al in 2007 begonnen, al wisten de meesten van ons toen nog van niets. Het financiële systeem was een eigen leven gaan leiden, dat niet veel meer met de reële economie te maken had. In 2008 spatte de zeepbel volledig uiteen.”

 

Hoewel er de laatste tijd wat lichtpuntjes aan de horizon verschijnen was de meerderheid in de zaal het met Van de Wal eens dat de crisis nog lang niet voorbij is. “Sommige cijfers zijn minder slecht dan verwacht, maar voor de echte economie is de ellende nog maar net begonnen. Zo daalde de industriële productie enorm in het tweede kwartaal van 2009.” Van de Wal verwacht dat de consumptie de gevolgen pas echt zal ondervinden als de werkeloosheid op gaat lopen; in 2010 naar verwachting tot liefst 8,5%. Het dieptepunt voor de industriële productie ligt naar verwachting na de zomer.

 

Als de crisis uiteindelijk voorbij is, verwacht Van de Wal niet dat we zullen terugkeren naar ‘business as usual’. Daarvoor is er teveel veranderd, zijn de regels te zeer verscherpt en is het vertrouwen in de financiële markten te zeer geschaad. Bovendien zitten we allemaal met de kosten van de crisismaatregelen van de overheid. Hoewel een totale meltdown van de economie is voorkomen moeten we in de toekomst volgens Van de Wal rekenen op lagere groei.

 

Klik hieronder voor een uitgebreid verslag van de lezing van Jacques van de Wal

 

 

Downloads