Vab-leden delen ervaring Sabe opleidingen


Vab-leden delen ervaring Sabe opleidingen

Al enkele jaren zijn er naast de bekende Sabe-vouchers, die in 2023 onderdeel gaan vormen van het nGLB, opleidingen bij de groene kennisinstellingen, waar adviseurs aan kunnen deelnemen om te leren binnen aandachtsgebieden van het Bedrijfsadviseringssysteem (BAS). Hieronder twee ervaringsverhalen van enkele vab-leden, die aan de HAS green Academy Den Bosch deze opleidingen volgden.

Gerwi Engberts volgde de opleiding Stikstofcoach (BAS - A1) en werd geïnterviewd over zijn bevindingen. Hier tref je zijn testimonial aan. 

Marc Strikkeling, senior bedrijfsadviseur melkveehouderij bij ABAB Accountants en adviseurs volgde de opleiding Bedrijfscoach natuur-inclusief (BAS - A5), waar hij in onderstaand artikel over vertelt.

'De transitie naar een toekomstgerichte landbouw moeten we samen doen'

“Vanuit mijn rol als adviseur melkveehouderij bij ABAB vind ik het belangrijk om meer inzicht te krijgen in natuur-inclusief ondernemen. Maar persoonlijk wil ik mij er ook meer in verdiepen, het onderwerp interesseert mij enorm’’, vertelt Marc Strikkeling. Hij zit als adviseur bij veel melkveehouders in Noord-Brabant en Gelderland aan de keukentafel. Marc krijgt in toenemende mate de vraag van veehouders hoe zij natuur-inclusief ondernemen op hun bedrijf kunnen implementeren. ,,Boeren vragen zich af hoe ze er op hun bedrijf mee aan de slag kunnen, wat zijn quick wins en wat doe je op de lange termijn? De totale agri-business (boeren én bedrijfsleven) moeten aan de slag met de transitie. Niet alleen boeren moeten goed nadenken over welke stappen zij kunnen nemen, ook de toeleveranciers, banken, accountants, consumenten etc moeten hiermee aan de slag. Wat is jouw rol en hoe pak je die op richting je klanten?’’ vindt Strikkeling.
 
Tijdens de opleiding Bedrijfscoach natuur-inclusief ondernemen in de landbouw namen adviseurs uit diverse bedrijven deel. Onder meer van een bank, adviesorganisatie, bosbouw, accountant en bodemkundig advies. ,,Deze diversiteit is erg prettig. Je leert veel van en met elkaar. Iedereen zit vanuit een andere invalshoek in de opleiding; dat zorgt voor diversiteit.’’ Tijdens de praktijkcasus brachten de cursisten een bezoek aan een ondernemer die al een omslag heeft gemaakt naar natuur-inclusief ondernemen. Daar werd duidelijk dat natuur-inclusief ondernemen niet zo moeilijk is als menigeen denkt. Dat je ook met kleine stappen al succes kunt boeken. “We moeten als agro sector samen de schouders zetten onder toekomstgerichte landbouw. Onze kennis verdiepen en er meer gevoel bij krijgen. Dan kunnen we met elkaar de transitie succesvol maken!’’

Downloads