Flash! Ben ik Brexit-proof?


Datum en tijd
5 maart 2019 15:00 tot 19:30
Locatie
Vab kantoor, Maanlander 43 3824 MN Amersfoort
Termijn
4 maart 2019 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden € 95,- excl. BTW
Niet leden € 150,- excl. BTW
PE-punten
2
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Dhr. J.G.M. (Hans) Tesselaar ab
Flynth adviseurs en accountants (Schagen)
Mevr. ir. I.M.E.A. (Ineke) Couwenberg
ABAB Accountants en Adviseurs (Tilburg )
 
Dhr. ing. H.J.J. (Erik) van de Vin
Fidus Advies Beringe
 
Dhr. ing. M.J.M. (René) Grootscholten
Alfa Accountants en Adviseurs (Naaldwijk)
Dhr. J.G. (Gerald) Langerak
Flevolof BV
De kaart wordt geladen…

Flash! "Ben ik Brexit-proof?"

 

Weet je klant het al? Over luttele maanden hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de club. Producten die naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland gaan, worden ineens echt als export gezien met alle toeters en bellen die daarbij horen. En dat geldt dan ook voor agrarische producten of beter gezegd: juist voor agrarische producten!

Nederland exporteert meer dan 8 miljard aan agrarische goederen naar het VK tegenover een kwart van die hoeveelheid die naar ons terugkomt. Regelgeving over hoe het gewas geteeld moet worden, restricties rond gewasbescherming en teeltgoed, eisen voor het houden van vee en specifieke keuringen op vlees; alles kan anders worden. Gemakkelijker wordt het vast niet, met nieuwe formulieren voor transport, certificaten en handhaving.

En dan is er nog die hamvraag:
 

wordt het een harde of zachte Brexit?


Twee scenario's tekenen zich nog altijd af aan de horizon, terwijl de strijdende partijen in Brussel om de tafel zitten en in Londen de gemoederen hoog oplopen. Een harde of een zachte Brexit, of toch een gulden middenweg? Tijdens deze Flash! rond de  naderende Brexit en de gevolgen ervan voor de agrarische sector, geven twee experts inzage in wat er op ons afkomt per 29 maart 2019. Die datum komt nu immers met rasse schreden op ons af! Er is - na de inleidingen - ruim voldoende tijd voor vragen.

Hillefien Strijland is policy officer van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en belast met de coördinatie van de gevolgen van Brexit vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Zij zal ons uitleggen wat voor gevolgen de verschillende scenario's van Brexit hebben voor de Nederlandse agrarische sector. Dat zal voor de gemiddelde glastuinbouwer anders zijn dan voor een vleesveehouder. Waar mogelijk zoomt zij hierop in. 

Om enig idee te krijgen van wat de verschillende scenario's van Brexit in financieel-economisch betekenen voor de Nederlandse agrariër, geeft Nadia Menkveld (Sector Econoom ABN AMRO) inzicht in de betrokken geldstromen binnen de sector en de extra kosten die gepaard kunnen gaan met het blijven uitvoeren van producten naar het Verenigd Koninkrijk. Ook gaat ze in op de kansen die Brexit voor Nederlandse ondernemers met zich meebrengt. Brexit biedt namelijk ook mogelijkheden. Of zoals Koning Willem Alexander al zei: "It doesn't mean goodbye."

 

Programma

15:00 uur  Ontvangst
15:30 uur  Opening door de dagvoorzitter
15:35 uur  Gevolgen Brexit scenario's voor agro NL
              door Hillefien Strijland (Policy Officer bij Ministerie LNV)
16:15 uur  Pauze
16:45 uur  Brexit: economische impact op NL agrariërs
               door Nadia Menkveld (Sector Econoom bij ABN AMRO)
17:45 uur  Mogelijkheid tot stellen van vragen en discussie
18:15 uur  Afsluiting met buffet
20:00 uur  Einde